– Valjevski mini fest traje 33 godinu dana manje od beogradskog, a ove godine se održava od 4. do 10. marta u valjevskom Domu kulture. Mini fest je otvorio domaći film APORIJA, u četvrtak će biti prikazan film- dobitnik oskara FATALNA NESREĆA sa Sandrom Bulok u glavnoj ulozi, dok će VREME ZA LJUBAV zbog velikog interesovanja beogradske pulike u Valjevu biti prikazan tek u petak 10.marta. Cena ulaznice je 150,00 projekcije počinju u 20.00h.

– U utorak 28. februara u velikoj sali SO održaće se promocija knjiga Momira Vojvodića “Rebra Prokletija” i “Izlazak Čarnojevića”. Knjige us sa tematikom Kosova i Metohije

– Prošle nedelje je u Domu kulture odigrana predstava Ljubavnik velikog stila. U predstavi igraju glumci Zvezdara teatra, a velika sala je kao po običaju kada dolazi pozorište iz beograda bila prepuna, a predstava dobro prihaćena, što za Ljubavnika velikog stila i nije čudo jer je u pitanju vodvilj koji govori o dvostrukom životu Džona Smita- Milana Kalinića oženjenom sa dve žene (Katarina Žutić i Isidora Minić)…Tu su još i Milorad Mandić, Janoš Tot i Srđan Ivanović.Predstavu je režirao Vladimir Lazić

Zbog komercijalnih razloga velike dustributerske kuće ne žele da daju filmove po mini festovima u unutrašnjosti Srbije, zbog čega su mnogi ljubitelji filma uskraćeni za jedan ovakav vid umetničke potrebe. Za vreme trajanja ovogodišnjeg mini festa u Valjevu od desetak najgledanijih filmova sa beogradskog Festa publika će moći da vidi tri, kaže Milena Jovanović, organizator programa valjevskog Doma kulture.

Iako najavljen za ponedeljak, film Vreme za ljubav biće prikazana valjevskoj publici tek u petak 10. marta, a razlog je vleliko interesovanje beogradske publike za ovaj film.

Prodaja karata za Mini fest već je počela, a pojedinačna cena ulaznice je 150 dinara. Sve projekcije su od 20 sati.

Da se srpski narod poput žar ptice opet vine iz pepela ne možemo se nadati samo i ništa ne činiti da se srpski uspon i uzlet i dogodi, već se treba duhovno povezivati i uporno raditi na usavršavanju srpskog duhovnog bića. Ako smo u ovom zlodobu jako poraženi vojnički i diplomatski od srbofobne evroameričke diplomatije, to ne treba da znači i da smo taman toliko i duhovno potučeni od tih američkih i evrokratskih mondijalista i pacifista da se ne možemo za svoju obnovu opet uspraviti i nanožiti, opet se biološki umnožiti, duhovno obožiti i složiti i nanovo svoj državni prostor zaokružiti, sa kog nas neprestano izguravaju, govoreći nam kako smo tobože načinili kuću na njinom putu Zapad-Istok, što danas provrzaju kroz uši i nama i drugima stratezi zatiranja Srba, kaže Vojvodić.

Srpski duhovni prostor je u sprskom narodu, tu mu je najsigurnije, a srpski narod će početi da se biološki, duhovno, kulturno i privredno obnavlja onda kada bude organizovao svoju nacionalnu državu, bez koje nema srpske obnove i preporoda srpskog, jer u tuđoj državi, u kojoj još Srbi tavore, tzv. “građanskoj državi”, multietničkoj, multikonfesionalnoj i multikulturnoj, srpski nacion će nestanuti. Na promociji svojih knjiga Miro Vojvodić je pažnju posvetio najpre Kosovu i Metohiji.000000

Miro Vojvodić je rođen 1939 godine u Panoševcu kod Đakovice inače crnogorac. Završio je knjiženost, bio je profesor srpskog jezika i književnosti u mašinskoj školi u Titogradu. Svoja satirična štiva objavljivao je u listu Jež i ostalim beogradskim časopisima. Monah srpskog jezika, kako sam sebe naziva, napisao je više od 20 knjiga poezije. Prva je bila “Svetigora”, zatim”Tragovi”, a potom su usledila dela kao što su “Pasje groblje”, “Prolistala štula”, “Lađa u kamenici”, “Čuvar divljih reči”, “Muke s ušima”, “Davni glasnik”, “Azbučna molitva”, “Groboslovi”. Sebe naziva monahom srpskog jezika, govori smireno i obično, poznat je kao majstor za kovanice. Sve vreme bori se za jezik pradedovski i moli rod svoj da se očisti od tuđica.

vanice. Sve vreme bori se za jezik pradedovski i moli rod svoj da se očisti od tuđica.

@@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…