infakt__frame.jpgSinoć je u čitaonici Dečje biblioteke održano novo kulturno okupljanje. Veče je bilo posvećeno čudesnoj prozi Janka Levnaića, njegovom književnom portretu povodom 20 godina stvaralaštva. Kod nas se ustalilo da se godišnjice obeležavaju od perioda prvog izdavanja knjige, a ne od prvog objavljivanja u periodici, rekao je ovom prilikom Ostoja Prodanović, književni kritičar.
Jankovo stvaralaštvo počinje davnih dana kada je u Valjevu osnovana Književna omladina. Svoj stvaralački rad započeo je pisanjem pesama da bi potom nastale pripovetke po modelu stvarnosne proze, proze koja je tada bila na vrhuncu kod nas, a koja je oslikavala “junake sa dna” i oponašala njihov jezik. I Levnaićeva proza u to vreme bila je sociološki, ali i psihološki jako obojena. Svoje prve radove objavljivao je u časopisima, a prva knjiga “Priče sa Bistre” objavljena je tek 1986. kao prvonagrađeni rukopis na konkursu Književne omladine Valjeva za prvu knjigu. Zanimljivo je da je je tada na promociji knjige govorio i Predrag Marković, sadašnji predsednik Skupštine Srbij.

Roman Kakma pripada maniru postmodernističke proze gde se mešaju stvarnost i fantastika, prošlost i budućnost, mitologija i istorija, moguće i natprirodno, stvarnost i roman i ne zna se gde prestaje jedno, a gde počinje drugo.
U teoriji književnosti se ne bavimo sadržajem, već estetikom koja i čini književno delo umetničkim, rekla je književnica mr Snežana Adamović koje je ujedno i književni kritičar.

Janko Levnaić rođen je u Aleksandrovu 1959. godine. Gimnaziju je završio u Valjevu, a elektrotehnički fakultet na Beogradskom univerzitetu. Od 1977. objavljuje pesme i pripovetke.
Romane “Kakma”, “Radionica za izradu naočara” i “Ognjeno ogledalo” objavio je u traganju za otkrićem Tajne, pronalazeći istovremeno svoj credo da je književnost ono čudo pomoću koga se mogu doseći “poslednja saznanja” i “velike tajne” .

Posetioci u čitaonici Dečje biblioteke sinoć su imali priliku da čuju i deo iz nove Levnaićeve knjige koja tek treba da se pojavi i čiji je za sada radni naslov Leksikon Vila iz vilenjaka.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…