infakt__frame.jpgSaglasno Memorandumu o razumevanju, Ministarstvo kulture Republike Srbije postiglo je dogovor sa Zavodima za zaštitu spomenika da se uradi projektna dokumentacija za 30-tak spomenika kulture na teritoriji Kosova i Metohije, koji su 17. marta 2004. godine oštećeni u napadima albanskih ekstremista. U ovaj posao uključen je i Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo kome je povereno da uradi projekat postojećeg stanja Crkve Svetog Petra i Pavla, kao i glavni projekat rekonstrukcije parohijanskog doma u Istoku.

Crkva Sv. Apostola Petra i Pavla u Istoku, u dolini pored reke, podignuta 1929. godine. Dobrotom patrijarha Varnave izrađen je ikonostas. U crkvi su tokom Drugom svetskog rata (1943-1944) Šiptari držali zatočene Srbe iz Istoka, Dragoljevca, Kovrana i drugih sela i odatle ih internirali u radne logore u Albaniji i po ostrvima Italije. I parohijska zgrada je tada služila kao zatvor.
Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo izvodi i radove na sanaciji Kule Nenadović. Obzirom da se radi enterijer Kule, radovi su počeli pred kraj prošle godine.

U zavisnosti od priliva sredstava potom će se nastaviti radovi na eksterijeru. Od milion dinara koje je po ugovoru trebalo da uplati okružna Direkcija, prebačeno je oko 300 miliona pa se u Zavodu nadaju da će se početkom ove godine taj ugovor realizovati u potpunosti.

Procena je stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika da će kompletan posao oko rekonstrukcije Kule Nenadović trajati tri godine, s tim što treba napomenuti da se već ušlo u drugu godinu radova. Uređenje prilaznog puta do Kule i platoa nisu u nadležnosti Zavoda, ali se ističe da će sa svoje strane pomoći da ovaj vredan istorijski spomenik dobije svoj značaj u turističkoj ponudi Valjeva.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…