infakt__frame.jpgKrajem februara počinje realizacija projekata “Dajmo živost godinama” koji će biti sproveden tokom ove godine. Projekat se odnosi na one kategorije stanovništva socijalno i zdravstveno ugrožene, odnosno lica starija od 65 godina, bez porodičnog staranja, bez sredstava za život, teško hronično obolela sa porodičnim problemima, lica koja su zlostavljana i zanemarena.
Inače u opštini Valjevo živi 21.670 stanovnika starijih od 60 godina,odnosno 22,39 %,u odnosu na celu populaciju. Realizacija ovog projekta podrazumevaće timski rad na terenu stručnih službi i lekara, medicinskih sestara, socijalnih radnika i osoba koje će biti angažovane na održavanju higijene prostora i koja će obilaziti stare, ugrožene i iznemogle u njhovim domovima, sve u cilju smanjenja stepena ugroženosti. Kontrolni pregledi i psiho-socijalna podrška biće realizovani i u najudaljenijim selima u više navrata, a u okviru akcije “Selu u pohode” obuhvatiće i one korisnike koji su u sličnoj ili istoj situaciji, koji nisu na evidenciji Centra za socijalni rad i žive u selima gde nema u bližoj okolini Dom zdravlja.
Nosilac projekta je CSR a partneri na projektu su Opštinsko udruženje penzionera, Medicinski centar Valjevo i lokalna samouprava.
– Gerontodomaćice i volonteri su sada na obuci i krajem februara projekat bi trebalo da startuje sa realizacijom. Projekat traje do kraja godine i bitno je prikazati široj javnosti kako to izgleda. Starom i bolesnom čoveku prvo treba pružiti ruku, osnažiti ga i reći mu da nije am, kaže Milojko Lazić v.d. direktora Centar za socijalni rad.
Osim 1.850.000 koje je izdvojilo Ministarstvo za realizaciju projekta iz budžeta opštine Valjevo u voj godini biće izdvojeno još 74 000 dinara za realizaciju projekta.
Fond za socijalne inovacije (FSI) je program Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, koji predstavlja jedan od mehanizama za reformu sistema socijalne zaštite i za primenu preporuka Strategije za smanjenje siromaštva. Aktivnosti FSI podržavaju Vlada Republike Srbije, Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR), Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Vlada Kraljevine Norveške.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…