infakt__frame.jpgBiznis inkubator je efikasan instrument za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća. U Knjaževcu je početkom 2005. godine počeo sa radom prvi biznis inkubator u našoj zemlji, a njihov rad danas je predstavljen u opštini Valjevo sa ciljem da se prenesu pozitivna iskustva i to zaživi i u našem gradu.

Pozitivno iskustvo Biznis inkubatora je odavno poznato u SAD i u zemljama Evropske unije, ali i u nekim zemljama jugoistočne Evrope. Na osnovu tih iskustava, Biznis inkubator se smatra snažnim oruđem regionalnog razvoja. Prema statističkim podacima, samo 20% novoosnovanih preduzeća uspeva da opstane. Ukoliko se, međutim, posmatraju preduzeća koja prolaze kroz proces inkubacije, situacija je znatno drugačija: samo 20% preduzeća ne uspeva da preživi.

Osnovna definicija biznis inkubatora je podrške malim i srednjim preduzecima, dok je inkubator zgrada koja se koristi za razvoj MSP sa sveobuhvatnim programom koji uključuje nadzor, međusobnu povezanost, administrativnu podršku i fleksibilan prostor za rad.
Realizacijom projekta, biznis inkubator bi trebalo da pomogne razvoj lokalnog biznisa, otvaranje novih radnih mesta, promoviše veze izmeću preduzeća, lokalne vlasti i nevladinog sektora, stvori infrastrukturu za podršku samozapošljavanju i smanji socijalne tenzije.

Glavne usluge biznis inkubatora ce biti: obezbeđenje mentora za svako preduzeće u prvih 6 meseci poslovanja, besplatan pristup internetu, jeftinije knjigovođstvo, konsultantske usluge za izradu biznis plana, seminari o veštinama biznis menadžmenta (kako planirati, organizovati, upravljati i kontrolisati proizvodnju), seminari o vođenju poslovanja (kako razumeti knjigovodstvo, marketing i finansije), seminari o uređivanju i vođenju kancelarija i upotrebi interneta i pomoć vezana za marketing i odnose sa javnošću.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…