Nastavnici, stručni saradnici i vaspitači neće moći da rade u obrazovno-vaspitnim ustanovama ukoliko ne budu imali položen ispit za licencu, odnosno dozvolu za rad. Pravilnikom o dozvoli za rad, koji se primenjuje od maja prošle godine, predviđeni rokovi za sticanje licence, kao i odredbe koje se odnose na njihovo automatsko dobijanje, bez polaganja ispita.

Licence uvode nov kvalitet rada zaposlenih, što će, uz ranije najavljeno vrednovanje i samovrednovanje rada škola, srpsku prosvetu još više približiti standardima kvaliteta u Evropi.
Licence važe za zaposlene i u državnim i u privatnim školama i ustanovama, trajnog su karaktera, ali mogu biti suspendovane ili oduzete.

Sve promene u radu nastavnika unose se u registar koji vodi Ministarstvo, pa više ne postoji mogućnost da se kolege koje su, na primer, počinile krivično delo, pritaje ili premeste u drugu sredinu i drugu školu u kojoj se o tome ništa ne zna.
Dobijanje dozvole za rad je kvalitativno novi pristup u obrazovno-vaspitnom postupku, a krajem prošle godine licencu je steklo prvih 11 kandidata.
Polaganje ispita, koje košta 6.000 dinara, plaća ustanova u kojoj je kandidat zaposlen, osim u slučaju ponovnog polaganja, uz podsećanje na to da je cilj celog procesa profesionalizacija rada prosvetnih radnika, odnosno unapređivanje obrazovne prakse i osiguranje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Licenca nije uslov za zasnivanje radnog odnosa, ali je uslov za rad i obaveza za svakog pripravnika u prosveti, koji mora da prođe period uvođenja u praksu i provere kako bismo znali kome poveravamo najmlađe.
Dozvola za rad izdaje se automatski, bez polaganja ispita, svim nastavnicima, vaspitačima i stručnim saradnicima koji su položili stručni ispit do kraja juna prošle godine.
Prosvetnim radnicima koji su danom stupanja na snagu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja od 2003. godine bili u radnom odnosu, položen stručni ispit priznaje se kao licenca.
Rok za sticanje licence je kraj marta 2007. godine, a polaganjem ispita omogućeno je, pored stalnog stručnog usavršavanja, i napredovanje u karijeri sticanjem jednog od četiri zvanja – pedagoški savetnik, mentor, instruktor i viši pedagoški savetnik.
karijeri sticanjem jednog od četiri zvanja – pedagoški savetnik, mentor, instruktor i viši pedagoški savetnik.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…