infakt__frame.jpgFunkcionisanje lokalnog parlamenta naročito u poslednjim danima 2005. godine bilo je u centru pažnje zbog neodržavanja i brojnih nesuglasica vezanih za raspodelu sredstava u budžetu. I dok se špekuliše da li će biti održana sednica zakazana za 12. januar, kao podsećanje na sva dešavanja u gradskom parlamentu, stigao je dopis iz Ustavnog suda Republike Srbije u kome se navodi da ova pravosudna institucija nije nadležna da ocenjuje ustavnost i zakonitost akata i radnji u postupku konstituisanja.
Ovo ne bi bilo toliko čudno da je pomenuti dopis stigao godinu dana ranije.
Naime, u januaru 2005. u vreme kada su opozicione stranke u gradskom parlamentu osporavale način konstituisanja Skupštine, poslati su brojni dopisi na adrese Ministarstava, Skupštine Srbije, kabinete predsednika Srbije i premijera, sudova. Nakon godinu dana oglasio se Ustavni sud dopisom u kome se obaveštava da povodom predstavke upućene predsedniku Ustavnog suda i kojom se traži utvrđivanje činjeničnog stanja u vezi sa zakonitošću postupka konstituisanja Skupšine opštine Valjevo, Ustavni sud Srbije nije nadležan da ocenjuje ustavnost i zakonitos akata i radnji u postupku konstituisanja organa lokalne samouprave.
U dopisu dalje stoji da je odredbama člana 125. Ustava Republike Srbije utvrđeno da ustavni sud, pored ostalog odlučuje o saglasnosti zakona, drugih propisa i opštih pravnih akata sa Ustavom, zakonom i drugim republičkim propisima. Ustavni sud Republike Srbije, na snovu člana 125. Ustava kao i člana 52. Poslovnika o radu Ustavnog suda ne odlučuje o predstavkama kojima se traže pravni saveti i mišljenja o pojedinim pitanjima, pomoć u ostvarivanju prava i interesa, izjavljuju predstavke ili žalbe na rad državnih i drugih organa i organizacija, kao i o drugim predstavkama kojima se zahteva postupanje Ustavnog suda po pitanjima koja nisu u njegovoj nadležnosti.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…