>>>1836. – Španija je priznala nezavisnost Meksika, koji je okupirala izmedju 1519. i 1522, nemilosrdno istrebljujući Indijance.

>>>1856. – Rođen je američki državnik Vudro Vilson, predsednik SAD od 1913. do 1921, prethodno univerzitetski profesor i rektor i guverner Nju Džersija, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1919.

>>>1882. – Rođen je engleski astronom i matematičar Artur Stenli Edington, direktor Opservatorije u Kembridžu i predsednik Medjunarodne astronomske unije od 1938. do smrti 1944.

>>>1895. – U pariskom restoranu “Gran kafe” braća Luj i Ogist Limijer organizovali su prvu filmsku projekciju. Prve “pokretne slike” bili su kratki dokumentarni filmovi o izlasku radnika iz fabrike, železničkoj stanici s putnicima i vozom koji juri. Predstava je oduševila publiku i smatra se datumom rodjenja kinematografije. Jedan novinar je tada zabeležio da je to “nesumnjivo najčudniji izum u našoj epohi”.

>>>1923. – Umro je francuski inženjer Aleksandr Gistav Ajfel, graditelj kule u Parizu nazvane njegovim imenom. Bio je specijalista za čelične konstrukcije i mostove i medju prvima je primenio pneumatsku gradnju temelja velikih mostova.

>>>1925. – Ubio se ruski pisac Sergej Aleksandrovič Jesenjin, koji je melodičnim i slikovitim stihovima poetizovao boemiju i skitnju i slutio oluje nad Rusijom i sopstveni udes skitnice i samoubice u 30. godini života.

>>>1937. – Umro je francuski kompozitor Žozef Moris Ravel, jedan od najistaknutijih predstavnika francuskog impresionizma.

>>>1945. – Umro je američki pisac Teodor Drajzer, beskompromisan kritičar američkog društva.

>>>1947. – Umro je bivši italijanski kralj Vitorio Emanuele III, poslednji monarh Italije, na prestolu od 1900. do 1946, koji je podržavao fašistički režim Benita Musolinija.

>>>1949. – U Mađarskoj je stupio na snagu Dekret o nacionalizaciji svih industrijskih i trgovinskih firmi.

>>>1959. – U Vinči kod Beograda pušten je u rad prvi nuklearni reaktor u Jugoslaviji, što je omogućilo domaću proizvodnju radioizotopa koji se koriste u medicini, industriji, poljoprivredi i istraživačkim institucijama.

>>>1963. – Umro je nemački kompozitor Paul Hindemit, koji je stvarao na osnovu disonantnog kontrapunkta i slobodnog shvatanja tonaliteta.

>>>1966. – Kina je izvršila petu nuklearnu probu. Američki stručnjaci su utvrdili da je u radioaktivnom oblaku posle eksplozije bio uran 235 i 238, što je ukazivalo da Kina vrlo brzo može da ovlada znatno jačim termonuklearnim oružjem. Šest meseci kasnije eksplodirala je prva kineska hidrogenska bomba.

>>>1984. – Umro je američki filmski režiser Sem Pekinpo, autor vesterna i kriminalističkih filmova koje karakterišu izraziti likovi, krajnji realizam prizora, montažno savršenstvo i stilska perfekcija.

>>>1989. – Parlament Čehoslovačke izabrao je za predsednika Aleksandera Dubčeka, vrativši ga na političku scenu s koje je uklonjen vojnom intervencijom zemalja Varšavskog pakta u Čehoslovačkoj u avgustu 1968.

>>>1994. – Direktor američke obaveštajne agencije CIA Džejms Vulzi podneo je ostavku posle hapšenja visokog službenika CIA Oldriča Ejmsa koji je godinama radio za Moskvu.

>>>1999. – Portugalija i Indonezija obnovile su pune diplomatske odnose, posle prekida od bezmalo četvrt veka zbog toga što je Džakarta nasilno pripojila Istočni Timor, bivšu portugalsku koloniju.
od bezmalo četvrt veka zbog toga što je Džakarta nasilno pripojila Istočni Timor, bivšu portugalsku koloniju.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…