1.KIĆENJE JELKE
Jedan od najlepših običaja u vezi sa nastupanjem Nove godine jeste kićenje jelke. Smatra se da je nastao tako što je sveti Bonaficije spasao život jednom detetu kojeg su pagani hteli da žrtvuju, i to tako što je jednim udarcem pesnice sravnio sa zemljom hrast oko kojeg su se oni okupili. Na mestu gde se nalazio hrast nikla je jela, kao simbol večnog života Isusa Hrista.
Kako ćete okititi jelku u današnje vreme – stvar je ukusa, dovitljivosti, materijalnih mogućnosti, ali i znanja. Mi vam nudimo nekoliko saveta u vezi s kićenjem, kako bi vaša novogodišnja jelka bila pravi odraz raspoloženja u kojem ste. Pozabavimo se, prema tome, bojama.
Kada kitite jelku, ne preterujte s bojama, ali ne preterujte ni s preuranjenim kićenjem. Ukoliko prerano okitite jelku, može se desiti da vas sav taj sjaj i bleštavilo boja zasite pre vremena. U duhu naših običaja, razmislite o tome da bi jelku trebalo da postavite neposredno pred Gregorijansku Novu godinu, kako bi ostala (i, naravno, održala se, ukoliko je prirodna) do Nove godine po Julijanskom kalendaru. Takođe, poželjno je da svaki ukućanin, pa čak i gost, stavi neki svoj ukras na jelku, kako bi se osećao prijatnije. To ne moraju nužno biti kupovni ukrasi; podjednako lepa može biti i jelka okićena bombonama ili ukrasima koje sami napravite. No, vratimo se bojama.
Zelena – ovu boju treba što više koristiti. Novogodišnja groznica može biti jako stresna i zato je važno da kućom dominira zelena, jer je to boja koja umiruje. Pored toga, odličan je kontrast dominantno crvenoj novogodišnjoj boji. Ukoliko ste se odlučili za zelenu jelku, to je dobar izbor, jer uz zelenu boju pristaje čak i mnoštvo raznobojnih ukrasa.
Bela – feng šui kaže da je to boja bez života, “boja bez boje”, i da nije preporučljivo koristiti je u ovakvim prilikama. U poslednje vreme se, međutim, pojavljuje sve više belih novogodišnjih jelki i ukrasnih grana, koje mogu biti podjednako ukusno okićene. Ipak, ukoliko kitite belu jelku, trebalo bi da vodite računa o tome da ne mešate više od dve boje ukrasa.
Crvena – ne kaže se uzalud da je to boja koja simbolizuje radost, sreću, uživanje, ali i duboku i strasnu ljubav. Takođe, veruje se da štiti od negativne energije i bez sumnje se može reći da je to boja koju, počev od garderobe Deda Mraza, pa do ukrasnih traka i lampica, najčešće možete videti pred novogodišnje praznike. Crvena boja ukrasa idealno se slaže uz zlatnu.
Plava – boja duhovnosti, saosećajnosti i nežnosti. Povezuje se s duhovnošću, stalnošću i vernošću. Kao i zelena, i ona deluje smirujuće. Zato, ako se umesto za zelenu, opredelite za belu veštačku jelku, idealna boja ukrasa je upravo plava.
Ljubičasta (purpurna) – boja koja simbolizuje vernost, istinitost, ljubav i patnju. To je, u isti mah, i boja visokog plemstva, te jelka može zaista izgledati ekskluzivno ukoliko njom dominira ljubičasta boja.
2.NAKIT
Da li vas nakit podseća na neka davna, bezbrižna vremena kada su žene imale vremena da se doteruju i budu ono što im je u prirodi – zavodnice?
Nakit je igrao važnu ulogu – ne samo što je doprinosio raskošnoj pojavi, koja se danas nadoknađuje nekim drugim sitnicama kao što su silikoni, naduvane usne ili firmirane krpice, već je ukazivao i na dobrostojeći položaj one koja se njime kitila.Danas, žena čije su ruke prepune prstenja, vrat okovan zlatnim lancima, a na rukama zvecka pregršt narukvica,ne izgleda baš moderno.
Ipak, s vremena na vreme iskrsne prilika da se okitimo kao novogodišnje jelke, bilo to u “najluđoj” noći, na proslavi godišnjice mature, svečanoj večeri, ili venčanju ako ste kuma. U tom slučaju nije loše imati u vidu neke sitnice kako ne biste napravile grubu grešku.
Polazna tačka je vaša sklonost. Zato raščistite dilemu da li više volite srebro ili zlato, brilijante baš i nije umesno pominjati, ali što da ne, ili možda naginjete ka bižuteriji. To će vam olakšati izbor. Još nešto je veoma važno – boja kose.
Nežnim plavušama čija kosa ima pepeljasti odsjaj odgovaraće nakit s ružičastoplavim cirkonima ili staklićima koji se trenutno dobro kotiraju na modnoj pisti. Jednostavniji izbor, a pravi, biće i biseri i perle ružičastog odsjaja. Uz plavu kosu zlatnog odsjaja i topao ten dobro ide i zlatan nakit, ali još bolje ide drago ili poludrago kamenje smeđih tonova, poput ćilibara, kao i sve nijanse narandžastog nakita ili nakita boje kajsije.
Crvenokose lepotice izgledaće vatrenije ukoliko izaberu zeleno kamenje kombinovano sa zlatom.
Smeđokosim damama najbolje pristaje zlato, kao i sjajne, staklene perle.
Najzad, crnokose će zablistati ako imaju na sebi zlatan ili srebrni nakit kombinovan sa safirima ili štrasom.
3.PRAŠTANJE
Praštanje je hrišćanska kategorija. Ali, ne starozavetna. Znamo da u Starom zavetu piše: „Oko za oko, zub za zub.” Taj starozavetni princip vodi poreklo iz paganstva, kada je osveta bila najnormalniji deo ljudskog života, bivstvovanja, identiteta, način na koji se tada sticalo samopouzdanje, izvršavala pravda. Hrišćanstvo uvodi praštanje kao novinu. Ali, ono ne bi moglo da uvede praštanje u svoj religiozni kodeks kada ne bi imalo uporište u samoj potrebi ljudskog bića za praštanjem, odnosno za dobrotom. Jer, kao što osveta ima svoj koren u agresiji, tako praštanje ima svoj koren u dobroti.
IZJAVA
Ljudi mnogo razmišljaju o tome kako da žive svoj život, kojim putem da idu. Nema mira i harmonije u mržnji, nego u praštanju.
Svaki čovek ima potrebu da bude osvetnik, ali ima još veću potrebu da oprosti. Naravno, to je povezano sa razrešavanjem osećanja mržnje koja ima svoj koren u destruktivnom, agresivnom. Ali, mržnja više troši samog mrzitelja nego objekt mržnje. Mrzeći drugog, inficiramo se mržnjom i postajemo nesrećni.
Opraštanje je najbolji lek za mržnju.
Praštanje govori o veličini nečije ličnosti i snazi njegovog ega. Pre svega, o snazi mehanizama odbrane. Potiskivanje je jedan od mehanizama odbrane. Ako želimo da ispitamo svoju zrelost, onda to najbolje možemo da dobijemo kroz samosagledavanje sebe, kroz to koliko smo spremni da oprostimo. Pritom, treba da gledamo i koliko drugi praštaju nama. Ljudi, često, greše i praštanje shvataju kao slabost drugih. Praštanje je upravo suprotno !
4.PSIHOLOG NINA SKAREP
5.REVIJA IGOR STUDIO HAIR

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…