Tradicionalno, 26. i 27. decembra u Muzičkoj školi “Živorad Grbić” održaće se novogodišnji koncerti.26. decembra u 19,30 h održaće se Novogodišnji koncert kamernih sastava hora i orkestra Muzičke škole, a 27. novembra koncert profesora Muzičke škole. Na programu će biti najpopularnije numere ozbiljne muzike. Ulaz je slobodan.

Tradicionalno, 26. i 27. decembra u Muzičkoj školi “Živorad Grbić” se održava novogodišnji koncerti. 26. decembra u 19,30 h održaće se koncert kamernih sastava hora i orkestra Muzičke škole, a 27. decembra koncert profesora Muzičke škole. Na programu će biti najpopularnije numere ozbiljne muzike. Ulaz je slobodan.

Psihijatrijska služba u četvrtak 22. decembra organizovala je izložbu crteža scenskih i modnih kostima Jelene Tadić- studenta III godine Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna – Odsek za kostim.

U organizaciji matične biblioteke “Ljubomir Nenadović”, 22.decembra održana je promocija knjige “Rimsko carstvo” Dobrosava Bobe Stojnića. Dva povoda: 15 godina autorovog rada i programske serije Zavičajna kruženja.

U okviru proslave stogodišnjice postojanja KUD “Abrašević” prošlog četvrtka je u svečanoj sali Valjevske gimnazije održano veče posvećeno glumačkom opusu Ljube Kovačevića, doajena valjevskog pozorišnog života, a kasnije i srpske pozorišne scene. Ljuba Kovačević je bio učenik Valjevske gimnazije, a kasnije jedan od prvih glumaca valjevskog profesionalnog pozorišta i njegov direktor.

U okviru proslave 100 godina KUD Abrašević 22.12 je u sali Doma kulture održano veče zabavne muzike pod nazivom” Viva la musica”. U programu su učestvovali orkestar i vokalni solisti Valjevske gimnazije, ABV bend, Neverne bebe i grupa Horoskop.

31. avgusta naredne godine navršiće se pet decenija od kada je u Valjevu ukinuto profesionalno pozorište. Jedan od osnivača i prvi upravnik bio je Ljuba Kovačević, seljački sin iz Blizonja, gimnazijalac i jedno vreme student ekonomije u Beogradu. Na scenu je prvi put stupio kao ratnik i borac treće Krajiške brigade 1944. godine. Posle tog rata bio je član KUD “Abrašević” i službenik u Streli. Igrao je fudbal u klubovima Napred i Budućnost i pevao u Abraševićevom horu. Za upravnika novoosnovanog gradskog Narodnog pozorišta postavljen je u septembru 1950. godine. Na tom mestu je ostao sve do aprila 1951. Rukovodio je tim pozorištem i bio njegov vodeći glumac. Umro je 22. aprila 2000. godine.
Pored izložbe fotografija iz života velikog glumca koja je otvorena u Gimnazijskom klubu, prikazan je i deo video zapisa sa DVD-a pod nazivom “Poetika jednog glumca”.

Autorka izložbe Jelena Tadić kaže da je bila inspirisana uglavnom savremenim i scenskim kostimima i da je radila svim tehnikama koristeći olovku, tuš, tempere.

Jelena je rođena 8. februara 1980. godine u Marbahu u Nemačkoj. Srednju dizajnersku školu- odsek kostim završila je u Beogradu. Do sada je u okviru fakulteta izlagala na nekoliko zajedničkih izložbi. Učestvovala je i na “Fas2002. godine je učestvovala na fashion Week-u”. O Jeleninom stvaralaštvu će govorili su slikar i dizajner Katarina Marinković, a prisutnima će se obratiti i psiholog Milena Maksimović.

O autoru je ovom govorio Ostoja Prodanović, književni kritičar.

Stojnić u svojim knjigama ukazuje da nekim stazama kojima smo nekad prošli vredi proći ponovo i da svaki novi prolazak tim stazama ustvari znači jedno novo iskustvo i novu spoznaju.

Celokupna Stojnićeva delatnost proistekla je iz njegove pasije putovanja i jednog posebnog odnosa prema kulturno-istorijskim spomenicima. Njegove knjige su isključivo rađene za potrebe kluba ljubitelja kulturno-istorijskih spomenika “Tešnjar” Valjevo. Od planiranih 18 Boba Stojinić je napisao 12 knjiga, dok će ostalih 6 završiti u narednih par godina.

Nema sumnje da je danas više nego ikad potrebno vratiti se klasičnom obrazovanju kaže Stojnić. Vraćanje pravim vrednostima siguran je znak da svoje obrazovanje nismo prepustili slučaju.

U galeriji Narodnog muzeja,povodom stogodišnjice

KUD Abrašević,sinoć je otvorena
izložba pod nazivom Pozorišni plakati- Uvod u

predstavu, autora Dušana Arsenića.Izložbu je otvorio

glumac Vojislav Brajović koji je ovom prilikom izjavio da

se moraju izdvajati sredstva ,za ono što je lek ovom

rodu, a to je kultura. likom izjavio da

se moraju izdvajati sredstva ,za ono što je lek ovom

rodu, a to je kultura.@@@
Autor izložbe Dušan Arsenić rodjen je 19 novembra

1961 godine.Po obrazovanju je arhitekta ,po životnom

opredeljenju grafički dizajner i scenograf ,iz hobija

karikaturista.Od 1991 godine dobija status slobodnog

umetnika.Živi i radi u Valjevu.Za svoj rad višestruko je

nagradjivan.Autor je velikog broja pozorišnih

scenografija i plakata.Svoje radove je izlagao na vise

grupnih i samostalnih izložbi.

Sinoć je u Valjevskom Domu kulture održano završno

veče obeležavanja stogodišnjice Abraševića ,pod

nazivom’’ Na početku beše Abrašević’’.@@@
U goste su pozvani svi oni glumci koji su pozorištem

počeli da se bave u Abraševiću.Glumci koji su i ranijih

godina na ovom istom mestu govorili stihove

potsetili su te večeri i sebe i valjevce na

vremena kada je lirika budila ljubavni treptaj

mladosti.Pozvani su reditelji koji su svoje predstave

stvarali na istom ovom

mestu,kostimografi,scenografi,savremeni autori čije je

predstave Abrašević igrao i mnogi drugi koji su dali

značajan doprinos, a ne samo kulturi Valjeva već i mnogo

šire.

@@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…