infakt__frame.jpgSaglasno Memorandumu o razumevanju, Ministarstvo kulture Republike Srbije postiglo je dogovor sa Zavodima za zaštitu spomenika da se hitno uradi projektna dokumentacija za 30-tak spomenika kulture na teritoriji Kosova i Metohije, koji su 17. marta prošle godine oštećeni u napadima albanskih ekstremista. U ovaj posao biće uključen i Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo.
Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva dobio je zadatak da uradi projekat postojećeg stanja Crkve Svetog Petra i Pavla, kao i glavni projekat rekonstrukcije ili izgradnje parohijanskog doma u Istoku. Kontakt sa kancelarijom u Leposaviću je već uspostavljen, a zadatak na sebe je preuzela arhitekta, Milka Krstivojević, viši saradnik Zavoda za zaštitu.
Prvi kontakti su u Leposaviću odakle će ekipa uz pratnju KFOR-a otići na predviđena mesta.
Odlazak na Kosovo očekuje se oko 15. januara kako bi ostalo dovoljno vremena za izradu projekata, a krajnji rok je 1. mart 2006. godine.
Crkva Sv. Apostola Petra i Pavla u Istoku, u dolini pored reke, podignuta 1929. godine. Dobrotom patrijarha Varnave izrađen je ikonostas. U crkvi su tokom Drugom svetskog rata (1943-1944) Šiptari držali zatočene Srbe iz Istoka, Dragoljevca, Kovrana i drugih sela i odatle ih internirali u radne logore u Albaniji i po ostrvima Italije. I parohijska zgrada je tada služila kao zatvor.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…