>>>65. p. n. e. – Rođen je rimski pisac Flak Kvint Horatije, koji se više nego ijedan grčki ili rimski pesnik odlikovao raznovrsnošću stihova (24 vrste) i strofa (19).

>>>1542. – Rođena je škotska kraljica Meri Stjuart, koja je nepopularnom rimokatoličkom politikom izazvala narod i plemstvo protestanske Škotske na pobunu, pa je 1568. morala da pobegne u Englesku.

>>>1626. – Rođena je švedska kraljica Kristina Augusta, koja je 1644. okončala rat s Danskom i 1648. tridesetogodišnji rat, učinivši Švedsku velikom silom, a Baltik “švedskim morem”.

>>>1638. – Umro je srpski pisac iz Dubrovnika Ivan Gundulić, čija je poezija prožeta strasnim pozivima slobodi i borbi Slovena protiv Turaka.

>>>1824. – Rođen je srpski pisac Jakov Ignjatović, začetnik realizma u srpskoj književnosti.

>>>1832. – Rođen je norveški pisac Bjernstjerne Martinius Bjernson, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1903, vodeća ličnost norveškog i nordijskog kulturnog života u 19. veku.

>>>1863. – Britanski bokser Tom King postao je prvi svetski šampion u teškoj kategoriji, pobedom nad Amerikancem Džonom Hinanom.

>>>1865. – Rođen je finski kompozitor Jan Sibelijus, koji se inspirisao finskim muzičkim filklorom i narodnim epom “Kalevala”.

>>>1903. – Umro je engleski filozof i sociolog Herbert Spenser, koji je nastojao da sistematizuje sve oblasti iskustva na osnovu pojmova razvitka, prilagođavanja i progresa i smatrao da je osnovni zadatak filozofije da otkriva zakone važeće za sve oblasti društvene i prirodne zbilje.

>>>1925. – Rođen je američki pevač, igrač i glumac afričkog porekla Semi Dejvis, jedan od najvećih zabavljača 20. veka.

>>>1925. – Objavljena je knjiga Adolfa Hitlera “Majn Kampf”, u kojoj je izložena “teorija” o superiornosti arijevske rase, posebno Nemaca, na čemu je kasnije zasnovan program istrebljenja Jevreja, Roma i Slovena.

>>>1941. – SAD i Velika Britanija su dan posle napada na Perl Harbur u Drugom svetskom ratu objavile rat Japanu.

>>>1954. – Srpski i hrvatski pisci i lingvisti postigli su Novosadski dogovor o srpskohrvatskom književnom jeziku, koji je potpisalo 25 uglednih stručnjaka za jezik, sa srpskim piscem Ivom Andrićem na čelu. Zaključeno je da je narodni jezik Srba, Hrvata i Crnogoraca jedan jezik s dva izgovora, da su oba pisma – ćirilica i latinica -ravnopravna i da jezik ima zajednički pravopis.

>>>1974. – Grci su referendumom odlučili da Grčka postane republika, čime je ukinuta monarhija uspostavljena 1832.

>>>1978. – Umrla je izraelska državnica Golda Meir, prva žena premijer Izraela od 1969. do 1974.

>>>1980. – Bivšeg člana”Bitlsa” Džona Lenona u Njujorku je ubio Mark Dejvid Čepmen.

>>>1991. – Rusija, Belorusija i Ukrajina formirale su Zajednicu Nezavisnih Država.

>>>1995. – U Londonu je počela dvodnevna konferencija na kojoj je, umesto ženevske Mirovne konferencije za bivšu Jugoslaviju, osnovan Savet za ostvarenje mira sa 40 zemalja, uključujući Saveznu Republiku Jugoslaviju. Za visokog predstavnika međunarodne zajednice u bivšoj Jugoslaviji izabran je švedski diplomata Karl Bilt.

>>>2000. – Porota u Tenesiju zaključila je da ubistvo američkog borca za ljudska prava afričkog porekla Martina Lutera Kinga 32 godine ranije nije akt atentatora pojedinca, kako glasi zvanična verzija, već rezultat zavere.
utera Kinga 32 godine ranije nije akt atentatora pojedinca, kako glasi zvanična verzija, već rezultat zavere.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…