infakt__frame.jpgNa području Kolubarskog okruga dosad je posejano oko 12.000 hektara strmnih žita od prosečnih 20.000 do 25.000 hektara koliko se nekada sejalo na području šest opština Kolubarskog okruga – Valjevu, Ubu, Ljigu, Mionici, Lajkovacu i Osečini.
-Temparature potrebne za nicanje pšenice kreću se od 2 do 6 stepeni i ono što pšenica nije imala na početku setve na neki način nadoknađeno je ovih dana. Bilo bi dobro da lepi dani potraju kako bi došlo do bokorenja i pripreme za zimu, kaže Milutin Đokić saradnik za ratarstvo Zavoda za poljoprivredu Valjevo.
U Zavodu za poljoprivredu ocenjuju da je interes seljaka za setvu pšenice smanjen zbog skupih ulaganja u setvene radove, seme i veštačka đubriva. Zbog samih cena merkantilne pšenice, poljoprivredni proizvođači opredeljuju se da u setvi koriste pšenicu iz sopstvenih ambara što takođe utiče na prinose.
Hektar zasejan pšenicom košta oko 30.000 dinara, a prihod koji se može ostvariti pri prosečnom rodu od oko 3,5 tone po hektaru i sadašnjim cenama žita iznosi oko 25.000 dinara ,zbog čega se zemljoradnici za setvu pšenice opredeljuju gotovo isključivo za svoje potrebe.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…