U utorak u hotelu Grand dva pesnika su promovisala svoja dela. U subotu je Moderna galerija obeležila dvadeset godina postojanja.

Miloš S. Tabić i Srboljub S. Marković. Stihove je govorio poznati novosadski glumac Tomislav Toma Jovanović.

Obeležavanju dvadeset godina Mod. galerije pozdravnu reč održao je predsednik opštine dr. Jovan Tomić ali i slikar LJuba Popović jedan od inicijatora i osnivača Moderne galerije.
U okviru obeležavanja dvadeset god. Moderne galerije otvorena iložba slika Vase Dolovačkog.

Društvo za cerebralnu paralizu Valjevo, raspisalo je nagradni konkurs za izbor najbolje fotografije osobe sa invaliditetom. Za dodatne informacije možete se obratiti u prostorijama Društva, Pop Lukina 8/3, kao i na telefon 014/237-992, u vremenu od 10,00-14,00 časova. Prijavljivanje će trajati do 25.11.2005.god.

Miloš S Tabić je promovisao delo “Potonule zore” za koju je prošle godine dobio nagradu Momčilo Nastasijević. Knjiga je izašla u izdanju Književne zajednice Valjeva i izdavačke radionice Svitak iz Požege.

Zatočnici je četvrto delo Srboljuba Markovića, sastoji se od pet sonetnih venaca i pisano je narodnim, zaboravljenim rečnikom sa mnogo emotivnog naboja

I kao što je rečeno u najavi sitihove je govorio poznati glumac iz Novog sada Tomislav Jovanović

Predsednik opštine dr Jovan Tomić kaže da je dvadeset godina Moderne galerije jedan od najvećih jubileja u istoriji Valjeva.

Moderna galerija je osnovana krajem 1984. godine. Prva izlozba 1985 bila je stalna postavka 30 slika i pedesetak crteza Ljube Popovica. To je bila inicijalna izlozba koja je pokazala na likovni pravac koji će kasnije Moderna galerija slediti. U njoj su do sada izlagali mnogi veliki slikari fantastičnog slikarstva. Kao jedan od inicijatora i tvoraca ideje o Modernoj galeriji LJuba Popović je naglasio da je retkost da galerija opstane punih dvadeset godina.

Vasa Dolovački je umetnik kod koga preovladjuje duh finese i istančanosti. On nije umetnik avangardističkih pobuda, niti je inovator koji će po svaku cenu da menja tokove savremene srpske umetnosti. Na Vasinim platnima tihim i skladnim, ima neke toplote i tihog ozarenja zakasnelog srpskog romantizma pri čemu sentimentalnost koju ovaj umetnik sugeriše,podrazumeva vraćanje poetici malih stvari, jednom svetu čednom, prisnom i ušuškanom. Njegov svet je svet intimnog kruga. Retrospektivna izložba prikazuje njegova dela od 1987-2000. godine. Prema njegovim rečima veliko je zadovoljstvo naći se na ovakvom mestu medju mnogobrojnim poklonicima ove vrste umetnosti, a inicijativa da svoje slike izloži u Valjevu u Modernoj galeriji potekla je upravo od LJube Popovića…….Čast ali i obaveza je izlagati u Modernoj galeriji….Dolovački isključivo slika figure u prostoru i mrtvu pritvu prirodu…….
Vasa Dolovački je rođen u Bavaništu 1960. godine. Diplomirao je i završio postdiplomske studije na Fakultetu za likovne umetnosti u Beogradu. Samostalno izlaže od 1981. godine. Dobitnik je više nagrada i priznanja za likovno stvaralštvo. Živi i radi u Bavaništu.
Ucestvovao je na grupnim izlozbama u Beogradu, Podgorici, Pancevu, Smederevu, Aleksincu,Zemunu, Pristini, Bazelu, Salzburgu, Cirihu i mnogim drugim mestima.
Izložba će biti otvorena do 15. januara 2006.đđ

, Salzburgu, Cirihu i mnogim drugim mestima.
Izložba će biti otvorena do 15. januara 2006.đđ

@@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…