infakt__frame.jpgU Modernoj galeriji danas je otvorena izložba slika Vase Dolovačkog.
On je umetnik kod koga preovlađuje duh finese i istančanosti. On nije umetnik avangardističkih pobuda, niti je inovator koji će po svaku cenu da menja tokove savremene srpske umetnosti. Na Vasinim platnima, tihim i skladnim, ima neke toplote i tihog ozarenja zakasnelog srpskog romantizma pri čemu sentimentalnost koju ovaj umetnik sugeriše, podrazumeva vraćanje poetici malih stvari, jednom svetu čednom, prisnom i ušuškanom. Njegov svet je svet intimnog kruga. Po rečima umetnika ova izložba je retrospektiva njegovih slika1987-2000. godine, a zahvaljujući slikaru Ljubi Popoviću on danas izlaže u Valjevu. Prema njegovim rečima veliko je zadovoljstvo naći se na ovakvom mestu među mnogobrojnim poklonicima ove vrste umetnosti.
Vasa Dolovački je rođen u Bavaništu 1960. godine. Diplomirao je i završio postdiplomske studije na Fakultetu za likovnu umetnost u Beogradu. Samostalno izlaže od 1981. godine. Dobitnik je više nagrada i priznanja za likovno stvaralštvo. Živi i radi u Bavaništu.
Učestvovao je na grupnim izložbama u Beogradu, Podgorici, Pančevu, Smederevu, Aleksincu,Zemunu, Prištini, Bazelu, Salzburgu, Cirihu i mnogim drugim mestima.
Danas moderna galerija obeležava jubilej dve decenije postojanja, a po rečima Dušana Jovanovića svi zaposleni i građani Valjeva čuvari su kulture u gradu ali i u Srbiji.
Pre dvadeset godina otvaranje Moderne galerije bila je čudna ideja, a održala se do današnjeg dana, rekao je Ljuba Popović.
Izložba će biti otvorena do 15. januara 2006.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…