>>>732. – Franački vladar Šarl teško je porazio u bici kod Poatjea Saracene i time definitivno zaustavio njihov dalji prodor u zapadnu Evropu.

>>>1400. – Umro je engleski pisac Džefri Čoser , začetnik moderne engleske književnosti.

>>>1495. – U Portugaliji je na presto stupio kralj Manuel I Veliki ili Srećni.

>>>1616. – Holandski moreplovac Dirk Hartog na putu prema Javi otkrio je zapadne obale Australije.

>>>1647. – Umro je italijanski matematičar i fizičar Evangelista Toričeli, savremenik i nastavljač Galilejevog dela, pronalazač živinog barometra.

>>>1815. – Srpski knez Miloš Obrenović postigao je sporazum sa vezirom Beogradskog pašaluka Marašli Ali pašom o mešovitoj srpsko-turskoj upravi, čime je završen oružani deo Drugog srpskog ustanka.

>>>1825. – Rodjen je austrijski kompozitor, violinista i dirigent Johan Štraus Mlađi, proslavljeni “kralj valcera” i jedan od glavnih predstavnika klasične bečke operete.

>>>1838. – Rođen je francuski kompozitor Žorž Bize, autor opere “Karmen”, jednog od remek-dela francuske i svetske operske scene.

>>>1881. – Rođen je španski slikar i vajar Pablo Pikaso, jedan od najvećih i najuticajnijih umetnika 20. veka, koji je sa Žoržom Brakom napravio prekretnicu u evropskom slikarstvu, stvarajući novu koncepciju oblika i prostora.

1>>>918. – Kod mesta Vitorio Veneto počela je jedna od poslednjih bitaka u Prvom svetskom ratu, koja je završena 3. novembra pobedom Italijana nad već dezorganizovanom austrougarskom vojskom.

>>>1949. – Sprovodeći blokadu Jugoslavije nakon Rezolucije Informbiroa, S S S R je otkazao gostoprimstvo jugoslovenskom ambasadoru u Moskvi, što su potom učinile i ostale zemlje komunističkog bloka. Blokada Jugoslavije trajala je do 1955. godine.

>>>1971. – Generalna skupština UN je odlučila da primi Kinu u svetsku organizaciju i da isključi Tajvan.

>>>1995. – Na osnovu sporazuma Izraela i PLO o palestinskoj samoupravi, izraelske trupe su počele povlačenje iz grada Dženin, na okupiranoj Zapadnoj obali.

>>>2001. – Na donatorskoj konferenciji Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope u Bukureštu SR Jugoslavija je dobila pomoć od 430 miliona evra.

>>>2003. – U Rusiji je uhapšen milijarder Mihail Hodorkovski, koji se nalazio na čelu naftnog giganta “Jukos”. U maju naredne godine osuđen je na devet godina zatvora abog finansijskih malverzacija i utaje poreza.

. U maju naredne godine osuđen je na devet godina zatvora abog finansijskih malverzacija i utaje poreza.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…