>>>1360 – Engleski kralj Edvard III i francuski kralj Žan II Dobri, potpisali su u Kaleu sporazum kojim je okončana prva faza Stogodišnjeg rata.

>>>1601 – Umro je danski astronom Tiho Brahe, koji je podigao čuvenu opservatoriju “Uranijenburg” na ostrvu Hven i gotovo dve decenije osmatrao planete, posebno Mars. Otkrio je novu zvezdu u sazveždju Kasiopeje.

>>>1648 – Vestfalskim mirom, koji su zaključili nemački car i vladari Francuske i Švedske, završen je Tridesetogodišnji rat.

>>>1882 – Nemački bakteriolog Robert Koh otkrio je bakteriju koja izaziva tuberkulozu, kasnije nazvanu “Kohov bacil”.

>>>1907 – Umro je srpski novinar, pisac i političar Pera Todorović, jedan od osnivača Narodne radikalne stranke, autor programa i statuta strankei.

>>>1912 – Pobedom Prve srpske armije pod komandom regenta Aleksandra Karadjordjevića nad turskom Vardarskom armijom Zeki paše, završena je Kumanovska bitka u Prvom balkanskom ratu.

>>>1939 – Nacisti su u Nemačkoj naredili Jevrejima da nose Davidovu zvezdu.

>>>1945 – Stupila je na snagu Povelja UN, koju je u junu 1945. u San Francisku potpisala 51 zemlja osnivač svetske organizacije, medju kojima i Jugoslavija.

>>>1957 – Umro je francuski modni kreator Kristijan Dior, jedan od glavnih kreatora mode u svetu posle Drugog svetskog rata.

>>>1980 – Poljske vlasti su legalizovale nezavisni radnički sindikat “Solidarnost”.

>>>1991 – U Sarajevu je konstituisana prva Skupština srpskog naroda u BiH, a za prvog predsednika izabran je Momčilo Krajišnik.

>>>1997 – U Beogradu je ubijen Zoran Todorović Kundak, sekretar Direkcije Jugoslovenske levice, direktor “Beopetrola”, blizak prijatelj porodice predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milošecvića. Ubica nije otkriven.

>>>2000 – Skupština Srbije izabrala je prelaznu tehničku vladu Srbije koja će do vanrednih parlamentarnih izbora 23. decembra obezbediti funkcionisanje zemlje. Vladu su formirali Demokratska opozicija Srbije, Srpski pokret obnove i Socijalistička partija Srbije.

>>>2002 – U Republici Srpskoj smenjeno je i uhapšeno više odgovornih lica zbog afere o izvozu oružja i vojne opreme Iraku, koji je pod sankcijama UN. U aferu su umešane Vazduhoplovni zavod “Orao” iz Bijeljine i preduzeće “Jugoimport-SDPR” iz Beograda, čiji je direktor Jovan Čeković smenjen.

>>>2003 – Nakon 27 godina letenja, putnički supersonični avion Konkord britanske avio-kompanije Britiš Ervejz poslednji put je sleteo na londonski aerodrom Hitrou i tako završio jedno od najglamuroznijih poglavlja u istoriji avijacije. put je sleteo na londonski aerodrom Hitrou i tako završio jedno od najglamuroznijih poglavlja u istoriji avijacije. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…