Rešenje o pokretanju stečaja u DP Srbijanka, Srbijanka Agrar i Srbijanka Senzal još nije doneto, saznajemo u Trgovinskom sudu. Predlog za stečaj inače podnelo je ministarstvo finansija, Poreska uprava Beograd.
U DP Srbijanka nedavno je održan sastanak na kome je dogovoreno da se upute pisma urgencije republičkom ministru privrede, zameniku i pomocniku ministra za privatizaciju i restrukturiranje, kao i Agenciji za privatizaciju. U pismu je traženo da DP Srbijanka izadje na aukciju, kao i da se preispita odluka o podnošenju predloga za pokretanje stečajnog postupka za ovo preduzeće koje se nalazi u procesu restrukturiranja.
Inače, novim Zakonom o stečajnom postupku se kao razlog za pokretanje postupka stečaja propisuje nesposobnost stečajnog dužnika za plaćanje. Taj uslov je ispunjen ako stečajni dužnik ne može odgovoriti svojim obavezama u roku od 45 dana od dana njihovog dospeća; ako je potpuno obustavio sva plaćanja u periodu od 30 dana i ako je učinio verovatnim da dužnik neće moći ispuniti postojeće obaveze do dospeća. Uz to, odredbom člana 3. Zakona o stečajnom postupku propisano je da se i u slučaju pokretanja postupka na predlog poverioca koji u sudskom ili u poreskom izvršnom postupku nije mogao namiriti svoje potraživanje neće dokazivati da je stečajni dužnik prezadužen, već će se odmah pokrenuti stečajni postupak. Na taj način je odredbama novog zakona za razlog pokretanja stečajnog postupka, u stvari, propisana insolventnost privrednih subjekata. Ona se iskazuje u nemogućnosti blagovremenog ispunjenja obaveza iz redovnih prihoda izazvanoj nemogućnošću unovčenja imovine dužnika, ili nepreduzimanjem radnji dužnika u cilju njenog unovčenja. S tim u vezi, odredbom člana 40. stav 1. Zakona o stečajnom postupku propisano je da se stečajni postupak pokreće isključivo na predlog poverilaca, ili stečajnog dužnika. Kao ovlašćeni predlagač za pokretanje postupka stečaja može se pojaviti i nadležni javni pravobranilac. Poverilac je dužan da učini verovatnim svoje potraživanje i nesposobnost dužnika za plaćanje. Uz predlog se moraju podneti isprave i drugi dokazi iz kojih se može utvrditi postojanje i visina poveriočevog potraživanja. Kada je predlog podnet od strane dužnika uz isti se mora dostaviti spisak imovine, bez obzira gde se ona nalazi, spisak stečajnih i ostalih poverilaca sa navođenjem visine iznosa i osnova potraživanja, kao i imena i prebivališta članova društva koji za obaveze stečajnog dužnika odgovaraju svojom imovinom. Pored toga, ovlašćeni predlagač za pokretanje stečajnog postupka je i Poreska uprava u skladu sa njenim zakonskim ovlašćenjima. U svakom slučaju, svi predlagači su u obavezi da u roku od 10 dana od dana dobijanja naloga suda uplate avans na ime troškova stečajnog postupka koji obuhvataju troškove oglasa i stečajnog upravnika u visini koju odredi stečajno veće.
U Trgovinskom sudu nam je rečeno da dokaz o uplati takse stigao tek juče i da prethodno ročište još nije zakazano, a očekuje se u naredne dve sedmice.
z o uplati takse stigao tek juče i da prethodno ročište još nije zakazano, a očekuje se u naredne dve sedmice.
@@@

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…