Predsednik Srbije Boris Tadić predvodi državno-privrednu delegaciju u dvodnevnoj poseti Nemačkoj, prvoj jednoj zemlji Evropske unije posle proglašenja otpočinjanja pregovora Srbije i Crne Gore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Uniji.

Potpredsednik vlade i ministar inostranih poslova Turske Abdulah Gul koji boravi u poseti našoj zemlji, razgovarao je s predsednikom Državne zajednice Svetozarom Marovićem. U Vladi Srbije sa gostom iz Turske razgovorao je premijer Vojislav Koštunica, a u toku dana turski zvaničnik razgovaraće i sa ministrom spoljnih poslova Vukom Draškovićem.

Američki podsekretar Nikolas Berns započeo je balkansku turneju posetom Sarajevu, odakle će otputovati u Prištinu i Beograd. Teme razgovora sa našim zvaničnicima biće situacija na Kosovu i Metohiji i početak razgovora o budućnosti Pokrajine. Kako je najavljeno, biće reči i o neophodnosti pune saradnje sa Haškim tribunalom.

U Veću Okružnog suda u Beogradu za ratne zločine odloženo je suenje Antonu Lekaju iz êakovice, optuženom za ratni zločin protiv civlinog stanovništva, pošto su optuženi i njegov branilac zatražili izuzeće članova sudskog veća, predsednika Okržnog suda i tužioca za ratne zločine.

Bivši pripadnik jedinice “ºkorpioni” Dejan Demirović [30], protiv koga je u Srbiji podignuta optužnica za ubistvo 14 albanskih civila u Podujevu, danas je iz Kanade deportovan u Srbiju.

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić nastavila je juče započetu posetu severnom Kosovu. Ona je razgovarala sa rektorom Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Radivojem Papovićem i predstavnicima studenata ovog univerziteta.

Skupština Srbije prihvatila je da po hitnom postupku razmotri sve predložene tačke dnevnog reda redovne sednice.

Savet ministara Srbije i Crne Gore ocenio je na današnjoj sednici da je početak pregovora o stabilizaciji i pridruzivanju sa Evropskom unijom izuzetno važan korak u tom procesu. Savet ministara dobio je pregovaracke platforme obeju drzava članica, na osnovu kojih ce uskoro sačiniti pregovaracku platformu drzavne zajednice. Na sednici je usvojen kalendar priprema za pregovore, koji ce biti intenzivni i nastavljaju se vec početkom novembra, kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogao biti potpisan u što kracem roku.
početkom novembra, kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogao biti potpisan u što kracem roku.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…