U petak 7. oktobra u svečanoj sali Valjevske gimnazije biće promovisana knjiga “Komitski vojvoda Vojislav Tankosić”, autora istoričara Milorada Belića. Ovo je inače druga Belićeva knjiga i predstavlja istorijsku monografiju, a nastajala je u protekle tri godine.
Vojvoda Vojislav Tankosić rođen je 1870. u Rukladama, selu na međi opština Ub i Lajkovac. Značajan deo svoje političke i vojne aktivnosti obavaljeo je na ovim prostorima. Vojvoda Tankosić je ličnost o kojoj se mnogo više pričalo, a malo pisalo i u udžbenike je ušao kao jedan od učesnika sarajevskog atentata. Osnovna škola u njegovom rodnom mestu i dan danas nosi njegovo ime, što je bio jedan od povoda da Milorad Belić i započne pisanje knjige.
Knjiga govori o vremenu od 1903. do 1912. U to vreme Kosovo i Metohija su bili pod turskom upravom, a u Merdarima, današnjem administrativnom prelazu između Srbije i Kosova, Tankosić je stekao vojničku slavu i borbe u tom kraju označile su početak Prvog balkanskog rata.
Kako sam autor kaže, knjiga je pisana ležernijim stilom, između naučnog i romansiranog i ne opisuje samo život nacionalnog borca, borca za oslobađanje i ujedinjenje srpskih teritorija pred balkanske i Prvi svetski rat, već govori o poučnom primeru kako treba da se radi, kako treba koristiti veštinu da se obezbedi podrška “velikih” i unutrašnja sloga i konsenzus i u tom slučaju ima šansi da se sačuva Kosovo.
Vojvoda Tankosić, poginuo je 1915. prilikom austro-ugarske ofanzive i ove godine navršava se 90 godina od njegove smrti. Knjiga je napisana na preko 120 strana, sadrži mnoge neobjavljene fotografije i faksmile dokumenata, a u njenom nastanku korišćeni su najviše rukopisni fondovi Narodne biblioteke.
O knjizi će na sutrašnjoj promociji govoriti dr radoš Ljušić, dr Dejan Mikavica i dr Dragoljub Bojičić, kao i sam autor.
Organizatri promocije su Međuopštinski istorijski arhiv Valjevo koji se pojavljuje i u ulozi izdavača i Valjevska gimnazija. Promocija počinje u 19 sati.

iv Valjevo koji se pojavljuje i u ulozi izdavača i Valjevska gimnazija. Promocija počinje u 19 sati.

@@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…