Znate li da su stari kinezi smatrali da je svako od nas zapravo devet meseci stariji nego što misli? Danas ima sve više dokaza da je to istina. Mnogi naučni rezultati govore da nerođeno dijete, posebno u poslednjem razdoblju intrauterinog života oseća, razume i reaguje na spoljni svet (zvuk, svetlo, dodir).
Nagli razvoj novih tehnologija, kao i poboljšanja dosadašnje standardne dvodimenzionalne slike u ultrazvučnoj dijagnostici doveli su u posljednjoj deceniji do razvoja dijagnostičkih 3D i 4D ultrazvučnih aparata, čija je neinvazivna i istovremeno “real time” interaktivna priroda idealna za primenu u ginekologiji i porodiljstvu.
Sedmi svetski kongres pedantologije održan je nedavno u Zagrebu uz učešće stručnjaka iz 128 zemalja, a pod pokroviteljstvom Vlade Hrvatske.
– Najveći deo kongresa je bio je posvećen primeni 4D ultrazvuka, kaže dr Dragan Subotić. Ultrazvuk je počeo da se primenjuje 60-tih godina i tada je vio na nivou signal-tačka. Od 70-tih koristi se bi-mod, a već 80-tih to je postao real time. Od pre tri godine, zahvaljujući napretku kompjutera nastao je trodimenzionalni ultrazvuk, a 4D je nešto što postoji oko devet meseci i fetus u materici može da se vidi kao da je van.
Ovim, za sada još vrlo skupim aparatom, moguć je prikaz najsitnijih detalja ploda te se mogu otkriti i najmanje fetalne morfološke anomalije. Vidi se kako plod trlja oči, siše šake ili stopala, mršti se ili smije, zeva ili plazi jezik.
Ispočetka je to bilo fascinantno naročito za roditelje jer su mogli pre rođenja da vide na koga beba liči, kako se ponaša, šta radi. 4D ultrazvuk moguće je primjenjivati bez opasnosti za zdravlje majke i deteta tokom cele trudnoće.
– U poslednje vreme stvorena su tri evropska centra, u Zagrebu, Španiji i Italiji, sa ciljem da se proučava ponašanje bebe i sad se formiraju tablice u smislu kada se koji pokret javlja, kako ide sazrevanje nervnog sistema i zahvaljujući tome neinvanzivnom metodom moći će da se prati i možda na vreme da se interveniše u slučaju nekih anomalija.
Nastanak trodimenzionalne slike zasniva se na kombinaciji serijskih dvodimenzionalnih slika, zapreminskog skeniranja i tehnici bifokalnih sočiva. Osim što se ova tehnika ultrazvučnog pregleda pokazala korisnom u dijagnostici niza embrionalnih i fetalnih anomalija, značajna je i u sonografskoj dijagnostici urođenih grešaka reproduktivnog sastava. Primena 3D power dopplera u ginekologiji omogućuje trodimenzionalni prikaz krvnih žila ne samo ženskih reproduktivnih organa već predstavlja mogućnost ranog otkrivanja tumora. alni prikaz krvnih žila ne samo ženskih reproduktivnih organa već predstavlja mogućnost ranog otkrivanja tumora. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…