>>>1399. – Osnivač engleske dinastije Lankaster Henri Bolingbrok postao je kralj Henri IV, dan nakon što je abdicirao Ričard II, prvi monarh u istoriji Engleske koji je napustio presto.

>>>1846. – Američki zubar Vilijam Morton prvi je upotrebio anesteziju [etar] prilikom vaenja zuba.

>>>1876. – Roen je srpski pisac, pozorišni kritičar i diplomata Milan Rakić.

>>>1882. – Rodjen je nemački fizičar Hans Vilhelm Gajger, koji je 1928. izumeo napravu za otkrivanje i brojanje naelektrisanih čestica i gama-zraka, poznatu kao “Gajgerov brojač”.

>>>1912. – Srbija i Bugarska su objavile mobilizaciju za rat protiv Turske. Prvi balkanski rat, od oktobra 1912. do maja 1913, u kojem su se protiv Turske borile i Grčka i Crna Gora, završen je oslobaanjem balkanskih naroda od turske vlasti.

>>>1941. – Počela je prva nemačka ofanziva na Moskvu u jednoj od najvećih bitaka Drugog svetskog rata, koja je okončana u januaru 1942. porazom Nemaca.

>>>1949. – Okončan je berlinski “vazdušni most” uspostavljen posle sovjetske blokade Zapadnog Berlina krajem juna 1948, tokom kojeg su američki i britanski avioni obavili 277.264 letova i dopremili 2.323.738 tona namirnica.

>>>1955. – U automobilskoj nesreći u 24. godini poginuo je američki glumac Džejms Din, simbol uznemirene i pobunjene mladosti posle Drugog svetskog rata. Iako je snimio samo tri filma postao je kultna ličnost mladih tog vremena.

>>>1966. – Bivši britanski protektorat u Africi Becuanalend stekao je nezavisnost pod nazivom Republika Bocvana. Prvi predsednik postao je Serece Kama.

>>>1970. – Ričard Nikson je doputovao u Beograd, u prvu posetu jednog američkog predsednika SFRJ.

>>>1985. – Umro je američki seizmolog àarls Rihter, po kojem je nazvana skala za merenje jačine zemljotresa.

>>>1988. – U S S S R-u je penzionisano pet visokih funkcionera, meu kojima i predsednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta Andrej Gromiko.

>>>1992. – Pod pokroviteljstvom i u prisustvu kopredsednika Meunarodne konferencije o Jugoslaviji, predsednici SRJ i Hrvatske Dobrica Üosić i Franjo Tuman potpisali su zajedničku Deklaraciju kojom su se obavezali na prestanak neprijateljstava i rešavanje spornih pitanja pregovorima.

>>>1999. – Jedan od najvećih nemačkih književnika 20. veka Ginter Gras dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

>>>2000. – Uz punu podršku Demokratskoj opoziciji Srbije i novoizabranom predsedniku SR Jugoslavije Vojislavu Koštunici, svetska demokratska javnost je sa zebnjom iščekivala rasplet postizborne krize u Jugoslaviji. Rusija je upozorila poraženog Slobodana Miloševića da ne koristi silu radi opstanka na vlasti.

>>>2002. – Petnaest ministara inostranih poslova Evropske unije glasalo je da se državama članicama dozvoli da potpišu individualne ugovore sa SAD, kojima su američki vojnici i oficiri izuzeti od krivičnog gonjenja od strane Meunarodnog krivičnog suda u Hagu. kojima su američki vojnici i oficiri izuzeti od krivičnog gonjenja od strane Meunarodnog krivičnog suda u Hagu. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…