Javna rasprava o “Nacrtu Zakona o demokratskoj i civilnoj kontroli Vojske SCG ” odrzana je sinoć u maloj sali Skupštine opštine Valjevo .
Srbija i Crna Gora ne moze postati demokratska drzava bez stavljanja Vojske pod demokratsku civilnu kontrolu. Efikasna demokratska i civilna kontrola nad Vojskom je, isto tako, jedan od preduslova za bezbednosno i ekonomsko integrisanje SCG u Evropsku uniju. Nadasve, zakonskim uredjenjem instrumenata, procedura i nosilaca demokratske civilne kontrole i nadzora nad Vojskom SCG biće sprečena njena politička zloupotreba.
Učesnici tribine su prof.doktor Ilija Babić jedan od autora nacrta,Milorad Timotić iz centra za civilno vojne odnose,Vladimir Krivošejev član odbora za odbranu i bezbednost skupštine SCG.àlan odbora za Odbranu SCG Vladimir Krivošejev izjavio je da je početna inicijativa ovog zakona krenula od OEBSa i od jedne nevladine organizacije.Odbor za odbranu je aktivno uključen i u potpunosti ga podrzava .Da je zakon ranije stupio na snagu mnogi problemi ne bi postojali a izmedju ostalih tz.’’pancir’’afera
– U centralnom delu zakon ureduje ko su nosioci kontrole vojske i opisuje tacno koja je njihova uloga. Na prvom mestu je Skupština i to Odbor za odbranu, a dilema je da li predsednik tog odbora treba da bude predstavnik opozicije.
Nacrt zakona podrazumeva da vojska bude iskljucena iz politickih procesa i da, pre svega, treba obezbediti podredenost vojske demokratski izabranim vlastima. Nacrt zakona predvidja da nosioci kontrole obaveštavaju javnost o svom radu, a da demokratska kontrola zastaje kod operativne sale Generalštaba.
Crna Gora je još pre pet godina ocekivala da ce biti pokrenuto stavljanje vojske pod demokratsku i civilnu kontrolu. Primera radi u Finskoj gde nema zakona, svaki poslanik moze da pozove nacelnika bezbednosti radi kontrole. Kod nas nema te demokratske tradicije pa je neophodna normativno regulisanje.
Nezavisno od pitanja opstanka drzavne zajednice zakon je neophodan, jer ce u slucaju razdvajanja i Srbija i Crna Gora imati vojske.
anka drzavne zajednice zakon je neophodan, jer ce u slucaju razdvajanja i Srbija i Crna Gora imati vojske.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…