U dvorišti Izd. kuće Glas crkve predstavljena je knjiga Tajna Crkvenog zvona- Milovana Jovanovića.

U Valjevskoj gimnaziji promovisana je knjiga “strahote rata u Srbiji”. Knjiga je promovisana u okviru obeležavanja 15. septembra- Dana oslobođenja Valjeva.

U Domu kulture održana promocija knjige ’’Mali zmaj i njegovi snovi’’ autora Miodraga Jakšića.

U multifunkcionalnom prostoru Bukva u narednih nekoliko dana možeti pogledati izložba slika koju su tokom poslednje ekspedicije “Maganik – Djedov Do 2005”, napravili speleolozi društva Vladimir Mandić Manda.

U subotu je u našem gradu gostovao Dukat teatar iz Kosjerića.

Knjiga “Tajna crkvenog zvona” Milovana Jovanović biće promovisana u četvrtak 15. septembra u dvorištu izdavačke kuće Glas crkve. Ovo je inače 44 knjiga koja je objavljena ove godine u izdanju ove izdavačke kuće.
Prema rečima izdavača Ljubomira Rankovića ova knjiga je po svemu neobična i po sadržaju i po autoru.
-Knjiga govori o spasavanju srpskih ikona i relikvija sa područja Republike Srpske u poratnim vremenima iz kandži mafijaških klanova BiH i celog Balkana. Preko stotinu ikona iz opljačkanih srpskih crkava i manastira našlo se na crnom tržištu, a naš valjevac Milan Jovanović, poznat kao Eki, sticajem čudnih okolnosti se našao na tragu velikog broja tih ikona i pomogao da te ikone budu spasene i vraćene vlasnicima. Za taj svoj podvig kada je često i rizikovao život, odlikovan je najvišim priznanjima SPC.
Iako autor knjige nije pisac, prema rečima Rankovića knjiga obiluje opisima i bogatstvom reči, a po svom sadržaju mogla bi da se svrsta u istorijsko-umetničko-kriminalistički žanr. Ličnosti koje se pominju u knjizi su prepoznatljive, a neke iz razumljivih razloga potpisane pod psudonimima.
– Eki nije završio traganje za ukradenim crkvenim predmetima i on ima najšira ovlašćenja da i dalje traga i pomaže u spasavanju tih ikona. Knjiga nosi naziv po jednom crkvenom zvonu koje su muslimani našli na dnu reke i sada ga negde kriju, a Eki još traga za njim. Ukoliko bi se na tom putu pronašle i neke relikvije koje pripadaju muslimanskom narodu ili rikokatoličkoj crkvi, bile bi vraćene njima.
Knjiga opisuje posleratno vreme kojeg smo bili svedoci i ostaje kao trag stradanja jednog naroda, jedne crkve i njenih svetinja.
O knjizi će govoriti Mitropolit sarajevski Gospodin Nikolaj, Episkop šabačko-valjevski gospodin Lavrentije, protojerej Momir Vasiljević, protojerej Ljubisav Adžić i protođakon Ljubomir Ranković. Promocija počinje u 19 sati.

U Valjevskoj gimnaziji, danas je održana promocija knjige pod nazivom’’Strahote rata u Srbiji ‘’ Dnevnik ratnog hirurga, autora Arijusa Van Tinhovena.Ovo delo je veoma vredno pisano svedočanstvo koje govori o stradanjima u Prvom svetskom ratu. Oruzani sukob koji se odvijao izmedju 14 i 18 godine najčešće pamtimo po znamenitim pobedama srpske vojske u bitkama na Ceru, Kolubari, Kajmakčalanu na čitavom Solunskom frontu. Prvi svetski rat prohujao je Srbijom kao jedna od najvećih pošasti u čitavoj našoj višekvekovnoj istoriji. o toj i takvoj strani rata govore zapisi Arijusa Van Tinhovena koji je u Srbiji boravio tokom Balkanskog rata pomazući Srpskim bolnicama.
Istoričar Dejan Ristić izjavio je da je ovo delo veoma vazan kulturološki poduhvat koji čuva sećanja na značajne dogadjaje iz naše prošlosti i nadu da se ova sećanja nikada neće ponoviti.
Ovo je prva knjiga objavljena u ediciji pod nazivom Baština ratnika.

Spasavanju srpskih ikona i relikvija sa područja Republike Srpske u poratnim vremenima iz kandži mafijaških klanova BiH i celog Balkana tema je knjige “Tajna crkvenog zvona” autora Milovana Jovanović Ovo je inače 44 knjiga koja je objavljena ove godine u izdanju ove izdavačke kuće. Ova knjiga je po svemu neobična i po sadržaju i po autoru, jer kako autor nije pisac po svom profesionalnom opredeljenju, knjiga obiluje opisima i bogatstvom reči, a po svom sadržaju mogla bi da se svrsta u istorijsko-umetničko-kriminalistički žanr. Ličnosti koje se pominju u knjizi su prepoznatljive, a neke iz razumljivih razloga potpisane pod pseudonimima.
-Preko stotinu ikona iz opljačkanih srpskih crkava i manastira našlo se na crnom tržištu, a naš valjevac Milan Jovanović, poznat kao Eki, sticajem čudnih okolnosti se našao na tragu velikog broja tih ikona i pomogao da te ikone budu spasene i vraćene vlasnicima. Za taj svoj podvig kada je često i rizikovao život, odlikovan je najvišim priznanjima Srpske Pravoslavne Crkve, reko je protojerej Ljubisav Adžić.
Eki nije završio traganje za ukradenim crkvenim predmetima i on ima najšira ovlašćenja da i dalje traga i pomaže u spasavanju tih ikona. Knjiga nosi naziv po jednom crkvenom zvonu koje su muslimani našli na dnu reke i sada ga negde kriju, a Eki još traga za njim. Ukoliko bi se na tom putu pronašle i neke relikvije koje pripadaju muslimanskom narodu ili rimokatoličkoj crkvi, bile bi vraćene njima.
Knjiga opisuje posleratno vreme kojeg smo bili svedoci i ostaje kao trag stradanja jednog naroda, jedne crkve i njenih svetinja.
O knjizi su govorili Mitropolit sarajevski Gospodin Nikolaj, Episkop šabačko-valjevski gospodin Lavrentije, protojerej Momir Vasiljević, protojerej Ljubisav Adžić i protođakon Ljubomir Ranković.

Danas je u Domu kulture održana promocija knjige ’’Mali zmaj i njegovi snovi’’ autora Miodraga Jakšića.
Jakšiću, koji je pomoćnik ministra za dijasporu Srbije i bivši poslanik SPO, ovo je prva knjiga, a nastala je kroz “saradnju” sa sinom Mihajlom.
O svojoj inspiraciji i o tome zašto se ova knjiga ne prodaje već poklanja, Jakšic kaže da nikada nije pomislio da će ova zbirka biti publikovana jer su pesme nastajale u onim trenucima kada je morao da zabavi svog dečaka . Kada je video da te rime koje mu govori imaju smisla, počeo je da piše, a knjiga je nastajala tri godine.
“Jakšic je kao otac nadvladao strahove i na najsuptilniji nacin prišao zadatku stvaranja novog coveka, svog malog Mihajla. Njihovu zajedničku knjigu ‘Mali zmaj i njegovi snovi’, zalutali očevi, mogu koristiti kao putokaz”.

U multifunkcionalnom prostoru Bukva u narednih nekoliko dana može se pogledati izložba slika koju su tokom poslednje ekspedicije “Maganik – Djedov Do 2005”, napravili speleolozi iz društva Vladimir Mandić Manda.
Oni su na ovaj način želeli da gradu prikažu izložbu fotografija “Osvrt”, da zadive pejzažima planine Maganik i da daju priliku da se zaviri u podzemni svet crnogorskih pećina i jama.
Društvo istraživača “Vladimir Mandić-Manda” u čijem sastavu je i speleološka grupa, osnovanoje 1969. godine. Danas ovo društvo broji 250 stalnih članova, a kroz njega je tokom svih ovih godina prošlo preko 5.000 ljudi.

16.09
Dramski amaterizam ima jaku tradiciju u Zlatiborskom okrugu i veoma je popularan što je bio i razlog gostovanja Dukat teatra iz Kosjerića u našem gradu. Svoje originalno etno stvaralaštvo Dukat teatar je predstavio etno operetom Ružino polje, prva ovakve vrste u zemlji. Autor muzike je profesor Mladenko Mitrović, a libreta Bane Vukotić ujedno i scenarista i reditelj Dukat teatra.
– Pored operete Drštvo u svom repertoaru ima sve originalne predstave; prvi etno mjuzikl u zemlji “Vaja”, prvu etno operu “Vođevina”, prvi etno performans, a odnedavno i prvi etno vodvin “Milijan” koji govori o našem najpoznatijem kulinaru. Etno opereta Ružino polje je priča o roditeljskoj ljubavi, o ocu koji je pošao da traži odlutalog sina odbeglog zbog nesrećne ljubavi i pronalazi ga među vilama. To je pomalo bajkovita priča jer samo u bajkama nalazimo onaj skriveni deo duše. Otac se poverava vilama, otvara se njegova duša i to sve kroz pesmu i u poetskom naboju.
Ovo je bilo 24 iz
vođenje etno opetete Ružino polje, a Dukat teatar učestnik je brojnih festivala gde je dobio i značajna priznanja za svoj rad.

16.09
Matična biblioteka ‘’LJubomir Nenadović’’Valjevska gimnazija organizovaće promociju fotomonografije pod nazivom ‘’Desanka Maksimović u zavičaju autora Dragiše Medenice 22 septembra u svečanoj sali Valjevske gimnazijeu 19 časova.
Zadužbina Desanke Maksimović u Beogradu i Omladinski centar u Valjevu biće izdavači luksuzne fotomonografije o najvećoj srpskoj poetesi Desanki Maksimović. Fotomonografija je na 170 strana ,sa više od 200 fotografija koje beleže tri decenije života i rada Desanke Maksimović. Poseban deo posvećen je njenim posetama valjevskom kraju, odnosno rodnoj Brankovini.
Objektivom kamere život slavne pesnikinje beležio je Dragiša Medenica, umetnički fotograf iz Valjeva. Kao fotoreporter valjevskog lokalnog lista “Napred”, u stopu je pratio Desanku Maksimović prilikom svakog njenog boravka u rodnom kraju, pa i onog poslednjeg, večnog boravka u porti crkve u Brankovini.
O knjizi će govoriti Milenko Stefanović,Prof.dr.Slobodan Marković,Magistar Nada Mirkov,autor Dragiša Medenica.

a Medenica.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…