Manifestacija “Dani evropske baštine” održava se od 9. do 18. septembra u 48 zemalja i 26 gradova i opština u Srbiji. Tema ovogodišnje manifestacije je “Zemlja”.
U Valjevu, “Dani Evropske Baštine” prvi put su obeleženi 2002. god. Smisao ove manifestacije je da se ceo septembar odvaja za sadržaje koji su posvećeni kulturnom nasleđu. Protekle tri godine u Valjevu su obeležavani dani Evropske baštine, a osnovni cilj je formiranje jednog evropskog identiteta u kulturi.

vesna

Svakog septembra, u zemljama članicama Saveta Evrope, održava se manifestacija “Dani evropske baštine”, pod sloganom “Evropa – zajedničko nasleđe”, sa ciljem da se široj publici prikažu spomenici kulture koji im nisu dostupni tokom godine.
Na Vojničkom groblju u Valjevu četvrtak, 15.septembra biće obeleženo 90 godina od borbi Kolubarske bitke. Tom prilikom biće prisutni i visoki zvaničnici Vlade Republike Srbije i predstavnici Holandske ambasade u Beogradu. Protokolom je predviđeno da oni poloze vence na Vojničkom groblju u Valjevu uz najvise državne i vojne počasti.

vesna

Manifestacija Dani evropske baštine ustanovljena je 1991. godine od strane Saveta Evrope, a uz pomoć evropske zajednice. Povod je bio projekat “Otvoreni dani kulturnih spomenika” koji je prvi put održan u Francuskoj 1984. godine. Ova manifestacija predstavlja pokretačku snagu u otkrivanju evropskog nasleđa, čija različitost je u mogućnosti da se prepozna, razume i međusobno prihvati bez obzira na kulturnu, jezičku i versku diferentnost. Takođe, jedan od osnovnih ciljeva je da se promoviše svest o sopstvenom identitetu i afirmiše kolektivna svest. S obzirom da je jedan od osnovnih principa manifestacije, borba protiv rasizma, ksenofobije i netolerancije, u programe su uključene nacionalne manjine, mladi i deca. je, borba protiv rasizma, ksenofobije i netolerancije, u programe su uključene nacionalne manjine, mladi i deca. @@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…