Na uglu sadašnjih ulica Pop Lukine i Karađorđeve nalazi se Dom vojske Jugoslavije, nekadašnji Oficirski dom.
Građevina je zidana od 1927. so 1929. na nekadašnjem porodičnom imanju porodice Andonović. Ovo dvorište se prostiralo od nekadašnje Karađorđeve ulice do Kneza Miloša. Na sredini dvorišta nalazila se porodična kuća Andonovića iz sredine 19 veka. U vreme kada je Dom zidan ona je bila pod zakupim i u njoj je stanovao jedan od poslednjih Nenadovića. Oficirski dom podignut je za potrebe drinske banovine, a glavni inicijator njegovog podizanja bio je komadant drinske divizije general Vladimir Belić. Ime arhitekte nije sačuvano, ali se zna da je bio ruski emigrant koji je radio kao vojni inženjer.
Zgrada Oficirskog doma se sastoji od prizemlja i sprata. Temelji su od kamena, a zidovi od opeke.
Građevina je postavljena na uglu ulice pretvaranjem oštrog ugla u rotondu koja je završena naglašenom kupolom, što je bilo karakteristično za objekte ovog tipa podizanih u prvoj polovini 20 veka. U jednom krilu smeštena je svečana sala, a u drugom administrativne prostorije. Centralni deo fasade ukrašen je naglašenim kanelurama, dok je na bočnim krilima rasporedom masa i otvora naglašena vertikala. Levo i desno krilo pokriveni su krovom na dve vode sa crepom kao pokrivačem, dok je kupola prekrivena limom.
Do danas je Dom ostao neizmenjen u odnosu na vreme kada je podignut. Jedine izmene su bile u boji stolarije i fasade. U prvobitnom izgledu otvori su bili obojeni u belo, a fasada u svetlo sivom tonu.
Završetak izgradnje Oficirskog doma zabeležen je u valjevskom glasniku Glas Valjeva od 12. oktobra 1930. godine. U pod nazivom Osvećenje Oficirskog doma – Valjevo danas dobija monumentalnu građevinu piše: Danas se osveštava Oficirski dom koji je podignut trudom i naporom gospode oficira Valjevskog garnizona. On je najlepša i najhigijenskija zgrada za javne skupove, koncerte i zabave u našem Valjevu, a koji će služiti za vaspitanje oficira i za širenje međusobno dobrih odnosa između građana i oficira.
Tekst koji je potpisao Dragiša Lapčević završavao se čestitkom: Glas Valjeva čestitajući Upravnom odboru valjevskog Oficirskog doma, ovog lepog spomenika oficirske ljubavi i energije spram našeg mesta, želi da njihov Dom bude magnet koji će privlačiti sve intelektualne i nacionalne snage naše varoši na zajednički rad u korist naše otadžbine.
Ni zub loših vremena, ni činjenica da je rekonstrukcija zbog nedostatka sredstava zaustavljena nije umanjilo lepotu jednog od statusnih simbola grada na Kolubari.
bog nedostatka sredstava zaustavljena nije umanjilo lepotu jednog od statusnih simbola grada na Kolubari.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…