U Domu kulture u Valjevu u subotu 3. septembra od 19 sati biće održani peti po redu Gospojinski susreti crkvenih horova. Ove godine na jednom mestu sabraće se horovi Sveti Knez Lazar iz Kruševca, Crkveno pevačko društvo Ostrog iz Novih Banovaca, Srpsko crkveno pevačko društvo Javor gusle iz Šida i mešoviti hor Hadži Ruvim iz Valjeva. Učesnike i sve prisutne blagosloviće Episkop šabačko-valjevski Gospodin Lavrentije.

Ovo je jedinstvena manifestacija u eparhiji šabačko-valjevskoj, a cilj je da se vernicima i svim građanima približi duhovna muzika i pokažu sve njene lepote. Organizacioni odbor se trudi da svake godine dovede nove horove. Tako su prethodnih godina u Valjevu nastupali horovi iz Beograda, Obrenovca, Šapca, Novog Sada, Krupnja, Niša, Trebinja itd.

Crkva kaže da, oko prestola Tvorca legioni i legioni nebeskih bića – anđela, neprekidno pevaju pesme hvaleći Boga. Ako praznikom i nedeljom uđete u hram Pokrova Pesvete Bogorodice u Valjevu, pomislićete da se Božji nebeski presto približio zemlji, te da se čuje čudesna anđeoska pesma. Da je Svevišnji mislio i na zemaljski svet, dokazuje primer crkvenog hora “Hadži-Ruvim” iz Valjeva, koji svojim glasom i pesmom čini da vernici pri poseti hramu osete prisustvo nečeg nezemaljskog.
Crkveni hor ‘’Hadži Ruvim slavi dan rodjenja Presvete bogorodice,vec sestu godinu za redom,sto je i povod ove smotre crkvenih horova. Ovaj hor postoji od 1993 godine. ime nosi po Had=i Ruvinu Neskovicu,arhimandritu Manastira Bogovadja ,jedne od najznamenitijih licnosti tog doba u Srbiji.Osim redovnog ucesca na svetim liturgijama, i drugim crkvenim obredima i svecanostima ,imao je dosta koncerata u Crnoj Gori Republici Srpskoj,Ceskoj ,Madjarskoj,Austriji,Nemackoj.Imao je zapazene nastupe i na znacajnim horskim manifestacijama.Pored duhovne na svom repertoaru ima i nacionalnu svetovnu muziku a trenutno se priprema da nasu zemlju predstavlja na 18 Internacionalnom, horskom festivalu u Slovackoj.

renutno se priprema da nasu zemlju predstavlja na 18 Internacionalnom, horskom festivalu u Slovackoj.

@@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…