>>>1450. – Englezi su u Stogodišnjem ratu primorani da Francuzima prepuste lucki grad Šerbur, cime je cela Normandija potpala pod kontrolu francuskog kralja Šarla VII.

>>>1759. – Ruske i austrijske trupe pod komandom generala Petra Saltikova porazile su u bici kod Kunersdorfa u Sedmogodišnjem ratu prusku armiju koju je predvodio kralj Fridrih II Veliki.

>>>1827. – Umro je engleski slikar, bakrorezac i pisac Vilijam Blejk, cija je poezija misticna i apokalipticna.

>>>1848. – Umro je engleski inženjer i pronalazac Džordž Stivenson, “otac železnice”, koji je 1814. konstruisao prvu upotrebljivu parnu lokomotivu.

>>>1881. – Rodjen je americki filmski režiser i producent Sesil Blaunt de Mil, autor mnogih vesterna, melodrama, komedija i pseudoistorijskih spektakla, grandioznih filmova s desetinama hiljada statista, obavezno prema nekom biblijskom motivu.

>>>1898. – SAD su anektirale Havajska ostrva, pet godina pošto je uz pomoc SAD s havajskog prestola svrgnuta kraljica Liliuokalani koja se protivila sve vecem uticaju Amerikanaca.

>>>1900. – Umro je austrijski velemajstor Vilhelm Štajnic, prvi zvanicni svetski šampion u šahu.

>>>1914. – Pocela je Cerska bitka u Prvom svetskom ratu u kojoj je srpska vojska do nogu potukla austrougarsku vojsku i odnela prvu saveznicku pobedu u ratu. Od 200.000 austrougarskih vojnika koji su pokušali da okupiraju Srbiju u njoj nije ostao ni jedan, izuzev 4.500 zarobljenika. Tokom krvavih borbi gubici austrougarskih trupa dostigli su 27.000, a iz stroja je izbaceno više od 16.000 srpskih vojnika, od kojih je 2.107 poginulo. Austrougarski vojnik i novinar Egon Ervin Kiš je o tim dramaticnim trenucima krajem avgusta 1914. zapisao u dnevniku: “Armija je potucena i nalazi se u bezobzirnom, divljem i panicnom begu. Jedna potucena vojska – ne, jedna razbijena rulja, jurila je u bezumnom strahu prema granici…”.

>>>1914. – Velika Britanija je u Prvom svetskom ratu objavila rat Austro-Ugarskoj.

>>>1928. – Umro je ceški kompozitor Leoš Janacek, koji se inspirisao moravskom narodnom muzikom i melodikom govornog jezika, stvarajuci primenom modalne harmonije i neuobicajene ritmike dela intenzivne dramatike i snažnih, realistickih likova.

>>>1944. – U Napulju je poceo dvodnevni sastanak vodje jugoslovenskih partizana Josipa Broza s britanskim premijerom Vinstonom Cercilom, koji mu je predložio susret s kraljem Jugoslavije Petrom, što je odbijeno. Cercil je priznao prava Jugoslavije na Istru, ali ne i na Trst.

>>>1955. – Umro je nemacki pisac Tomas Man, predstavnik psihološkog romana, najznacajniji nemacki prozni stvaralac u 20. veku, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1929.

>>>1962. – Obavljen je prvi grupni let svemirskih brodova – sovjetskih letilica “Vastok 3” i “Vastok 4”, lansiranih u orbitu oko Zemlje u razmaku od 24 casa, kojima su upravljali kosmonauti Andrej Nikolajev i Pavel Popovic.

>>>1970. – U Moskvi su SSSR i Zapadna Nemacka potpisali sporazum o odricanju od upotrebe sile.

>>>1978. – U Pekingu je potpisan desetogodišnji sporazum o miru i prijateljstvu Japana i Kine i uspostavljeni su diplomatski odnosi dveju zemalja.

>>>1982. – Umro je americki filmski i pozorišni glumac Henri Fonda [Henry], jedna od najupecatljivijih fizionomija svetskog filma, ciju glumu je odlikovala prefinjenost i diskrecija.

>>>1984. – U Los Andjelesu su završene 23. Olimpijske igre na kojima je ucestvovalo 140 zemalja. Jugoslavija je imala rekordnu olimpijsku žetvu – sedam zlatnih medalja, cetiri srebrne i sedam bronzanih.

>>>1985. – Pad aviona “Boing 747” japanske kompanije “Jal” na planinu Osutaka u blizini Tokija, preživelo je samo cetvoro od 524 ljudi u letilici.

>>>1992. – SAD, Kanada i Meksiko postigli su sporazum o stvaranju jedinstvene zone slobodne trgovine, cime je stvoren najveci svetski trgovinski blok.

>>>1996. – Iran i Turska sklopili su sporazum o izgradnji gasovoda u vrednosti 23 milijarde dolara, samo sedmicu pošto je u SAD izglasan zakon o kažnjavanju stranih investitora u iranski energetski sektor.

>>>2000. – U udesu ruske nuklearne podmornice “Kursk” oko 120 nautickih milja severoistocno od Murmanska, koja je posle dve snažne eksplozie potonula na dno Barencovog mora poslednjeg dana velikih pomorskih manevara Severne flote ruske ratne mornarice, poginulo je svih 118 clanova posade.

>>>2004. – U Grckoj je pušten u saobracaj most Rio-Antirio, najduži viseci most na celicnim sajlama u svetu, koji je povezao poluostrvo Peloponez sa ostatkom grckog kopna, dugacak 2.250 metara. a celicnim sajlama u svetu, koji je povezao poluostrvo Peloponez sa ostatkom grckog kopna, dugacak 2.250 metara. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…