>>>10. p.n.e. Roden je rimski car i istoricar Klaudije, koji je 41. nasledio Kaligulu. Tokom njegove vladavine južna Engleska je postala rimska provincija, izgraden veliki akvadukt, proširena luka Ostija. Vladao je pod velikim uticajem svojih žena Mesaline i Agripine, koja ga je, prema predanju, otrovala pecurkama da bi obezbedila presto za svog sina iz prethodnog braka Nerona.

>>>1291 – Tri kantona Uri, Untervalden i Švic sklopili su savez za odbranu od Habsburgovaca, koji je bio osnova za stvaranje Švajcarske konfederacije.

>>>1560 – Škotski parlament je ukinuo papsku jurisdikciju i odobrio kalvinisticku veroispovest, cime je osnovana Škotska crkva.

>>>1714 – Umrla je engleska kraljica Ana, poslednji monarh iz dinastije Stjuart, tokom cije su vladavine ujedinjene Engleska i Škotska i stvorena Velika Britanija [1707]. Nasledio ju je DŽordž I iz hanoverske dinastije.

>>>1774 – Britanski hemicar DŽozef Pristli otkrio je plin koji je nazvao “dephlogisticated air”, kasnije poznat kao kiseonik.

>>>1778 – U nemackom gradu Hamburgu otvorena je prva štedionica u svetu.

>>>1793 – Francuska je, kao prva zemlja u svetu, uvela metricki sistem mera.

>>>1798 – U bici kod Abukira, blizu Aleksandrije, britanska flota admirala Horacija Nelsona [Horatio] uništila je francusku flotu pod komandom admirala Fransoa Brijesa [Francois Brueys]. Posle tog poraza Napoleonova vojska u Egiptu ostala je odsecena od Evrope.

>>>1806 – Na Mišarskom polju kod Šapca, srpski ustanici pobedili su Turke. To je bila najveca pobeda Karadordeve vojske u Prvom srpskom ustanku.

>>>1810 – Roden je italijanski državnik grof Kamilo Benso Kavur prvi ministar predsednik ujedinjene Italije [1861]. Zaslužan je za oslobodenje Italije od Austrije i njeno ujedinjenje pod Savojskom dinastijom.

>>>1813 – U Becu je izašao prvi broj “Novina serbskih”, prvog srpskog dnevnog lista. List su pokrenuli Dimitrije Davidovic i Dimitrije Frušic, a ugašen je 1822. zbog problema sa štamparijom.

>>>1834 – Ropstvo je zabranjeno u celoj Britanskoj imperiji: u britanskim kolonijama oslobodeno je više od 770.000 robova.

>>>1860 – Od rana zadobijenih u atentatu u Kotoru, koji je izvršio emigrant Todor Kadic, umro je crnogorski knez Danilo Petrovic, naslednik vladike Njegoša i prvi svetovni vladar Crne Gore [1852]. Proslavio se pobedom nad Turcima u bici na Grahovu 1. maja 1858.

>>>1894 – Japan je objavio rat Kini zbog spora dveju zemalja oko Koreje.

>>>1914 – Cetiri dana nakon što je Austro-Ugarska objavila rat Srbiji, Nemacka je objavila rat Rusiji, Francuska je proglasila opštu mobilizaciju, a Italija je proklamovala neutralnost. Svetski rat postao je neizbežan.

>>>1921 – Skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca donela je Zakon o zaštiti države na osnovu kojeg je zabranjen rad Komunistickoj partiji, a njenim poslanicima u Skupštini [58] poništeni mandati.

>>>1936 – Adolf Hitler otvorio je u Berlinu XI olimpijske igre.

>>>1944 – U Varšavi, jednom od glavnih središta poljskog pokreta otpora, izbio je ustanak protiv nemacke okupacije. Nakon dvomesecnih borbi Nemci su savladali ustanike i veliki broj otpremili u koncentracione logore.

>>>1955 – Umro je srpski pisac Stanislav Vinaver, jedna od najistaknutijih licnosti beogradskog modernistickog pokreta posle Prvog svetskog rata, autor Manifesta ekspresionizma [“Mjeca”, “Varoš zlih volšebnika”, “Cuvari sveta”, “Evropska noc”].

>>>1958 – Jordanski kralj Husein poništio je federaciju Jordana sa Irakom.

>>>1975 – Državnici 35 zemalja, medu kojima i predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito, potpisali su u Helsinkiju završni dokument Konferencije o evropskoj bezbednosti i saradnji.

>>>1994 – Predsednik Nemacke Roman Hercog [Herzog] izrazio je žaljenje Poljacima zbog patnji koje su pretrpeli tokom nemacke okupacije u Drugom svetskom ratu.

>>>2000 – Ekstremisti u Kašmiru izvršili su sedam napada u kojima je oko 90 ljudi ubijeno a više desetina ranjeno. Vecina žrtava bili su hinduski hodocasnici.

>>>2001 – Britanski premijer Toni Bler zapoceo zvanicnu posetu Argentini. To je bila prva poseta jednog britanskog premijera toj zemlji od Foklandskog rata 1982.

>>>2004 – U požaru u supermarketu u trgovinskom centru u Asunsionu, prestonici Paragvaja, poginulo je preko 400 ljudi, a na stotine ih je povredeno.
inskom centru u Asunsionu, prestonici Paragvaja, poginulo je preko 400 ljudi, a na stotine ih je povredeno.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…