Termin “zdravo suncanje” ili “zdravo tamnjenje” ne postoji. Vec godinama tvrde strucnjaci je suncanje jedan od glavnih uzroka raka koze.
Prema izveštaju americkog nacionalnog Instituta za istrazivanja raka, svake godine prijavi se 700.000 novih slucajeva raka koze. Bolest u velikom postotku napada grudi, jetru i prostatu. Medutim ova opaka bolest u slucaju koze najslabije je propracena,jer kada je rec o raku koze vrlo malo je ulozeno u promovisanje prevencije od suncanja izuzev kampanja raznoraznih zastitnih faktora.

DOKTOR

Vec je dugo poznata cinjenica da telo ima prirodnu reakciju na izlaganje suncu, kao i prirodnu mogucnost da se od istog zastiti. Naučnici su tek nedavno otkrili paradoksalnu cinjenicu da upravo reakcija tela na sunce uzrokuje stvaranje malignih stanica na kozi.
Ultraljubicasti zraci, od kojih nam se zacrveni koza, ne zaustavljaju se samo na njenoj povrsini vec probijaju u dublje slojeve direktno “napadajuci” DNA unutar stanica koze. Kada se to dogodi stanice šalju enzime za obnavljanje kako bi se resile ostecenih DNA i pokrenule generisanje novih DNA sklopova.
Upravo u ovakvom obnavljajucem naporu postoji mogucnost pogresnog procesa spajanja koji uzrokuje mutaciju u pogrešnom smeru, odnosno zacetak stanice raka.
Tamnjenje koze pojavljuje se kada enzimi stimulišu pigmentne stanice pri gornjim slojevima koze kako bi proizveli melanin, crnu supstancu koja apsorbuje ultraljubicasto zracenje. Dakle, to “zdravo tamnjenje” u stvari je obrambena reakcija organizma kako bi zastitila DNA od potencijalnih smrtonosnih zracenja.
Budite razumni u izlaganju suncu i, naravno, koristite zastitne faktore.

h smrtonosnih zracenja.
Budite razumni u izlaganju suncu i, naravno, koristite zastitne faktore.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…