Brana “Rovni” je locirana na reci Jablanici, na 15-tom kilometru regionalnog puta Valjevo – Bajina Bašta. Ova velika investicija započeta je pre 15-tak godina, a do sada je u radove uloženo oko 45 miliona dolara, a objekat je završen 50 % . Po Zakonu o vodama koji je na snazi već desetak godina JP Srbijavode bi trebalo da se nađu u ulozi investitora jer je njihova zakonska obaveza i dužnost da budu investitori na svim objektima koje finansira Republika Srbija kroz Direkciju za vode.

Cilj nedavnog sastanka predstavnika JP Kolubara sa predstavnicima JP Srbija vode i ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo bio je da se usaglas stavovi i da se radovi na brani i akumulaciji nastave za 30 dana, posle pauze od 9 meseci

JP”Kolubara Rovni” će do kraja godine zadržati sadasnji status, a komisija u cijem ce sastavu biti predstavnici “Srbija vode”, resornog ministarstva i opstine Valjevo, sto hitnije napravi će analizu dosadasnjeg rada na ovoj kapitalnoj investiciji, jer po njihovoj oceni, bilo je dovoljno novca da se brana i akumulacija zavrse, a 50 odsto sredstava je neopravdano utroseno.

Zastoj u radovima i problemi sa branom Rovni bili su jedan od povoda za boravak ministra za kapitalne investicije velimira Ilića u Valjevu sredinom juna a kako je tom prilikom rečeno došlo je do jednog spornog momenta sa Srbijavodama. Ilić smartra da će problem biti rešen na Vladi i da se mora nastaviti sa gradnjom jer bi konzerviranje i prestanak radova verovatno ugrozilo sve ono što je do sada uređeno.

Na poslednjoj sednici Opštinskog veća na konstatovano je da izvestaj o radu JP Kolubara Rovni nije sistematican i egzaktan. Da je poslovanje bilo neracionalno, da su neopravdano bila velika nematerijalna ulaganja-izdvajanje za zarade i naknade clanovima Upravnog odbora. Opstinsko Vece ce predloziti da se pokrene pitanje odgovornosti lica koja su dovela do ovakve situacije u JP “Kolubara Rovni”.
Razmatranje izvestaja o problematici nastavka radova na izgradnji brane i akumulacije i program poslovanja u ovoj godini JP”Rovni”-za sada neće biti razmatran na sednicama Opštinskog veća i na Skupštini dok se ne dobije izvestaj komisije, koji je orocen na 30 dana. tran na sednicama Opštinskog veća i na Skupštini dok se ne dobije izvestaj komisije, koji je orocen na 30 dana. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…