1489 – Rodjen je engleski verski reformator Tomas Krenmer. Kao kenterberijski nadbiskup [od 1533] omoguc”io je kralju Henriju VIII da se proglasi poglavarom engleske državne crkve. U vreme restauracije katolicizma pod Marijom Tjudor spaljen je na lomac(i. Uveo je bogosluženje na engleskom jeziku i sastavio “Opšti molitvenik” na engleskom.

1566 – Umro je francuski astrolog Nostradamus, autor knjige “Proroc(anstva”. Bio je lic(ni lekar francuskog kralja Šarla IX i dvorski astrolog Katarine Medic(i.

1714 – Rodjen je nemac(ki kompozitor i dirigent Kristof Vilibald Gluk. Reformisao je operu tako što je muziku podredio tekstu i prilagodio je dramskoj radnji [“Orfej i Euridika”, “Alcest”, “Paris i Helena”, “Ifigenija na Tauridi””].

1860 – Rusi su osnovali grad Vladivostok na obali Amurskog zaliva, koji je kasnije postao najznac(ajnija sovjetska luka [pomorska i vazdušna baza] na sovjetskom Dalekom istoku.

1877 – Rodjen je nemac(ki pisac Herman Hese, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946. [“Igra staklenih perli”, “Stepski vuk”, “Demijan”, “Sidarta”].

1881 – U Vašingtonu je izvršen atentat na predsednika SAD Džejmsa Ejbrama Garfilda. Od posledica ranjavanja umro je 19. septembra.

1900 – Grof Ferdinand fon Cepelin izvršio je prvi let vazdušnim brodom [dirižabl] nad Bodenskim jezerom u južnoj Nemac(koj. Kasnije je konstruisao nekoliko takvih vazduhoplova koji su po njemu dobili naziv Cepelin.

1915 – U emigraciji, u Parizu umro je meksic(ki general i predsednik [1877-80 i 1884-1911] Porfirio Dijas.

1925 – Rodjen je kongoanski politic(ar Patris Lumumba, osnivac( Kongoanskog nacionalnog pokreta.

1964 – Predsednik SAD Lindon Džonson potpisao je “Akt o gradjanskim pravima”, kojim je zabranjena rasna diskriminacija.

1966 – Francuska je izvršila prvu od šest proba atomske bombe na pacific(kom atolu.

1976 – Proglašeno je ujedinjenje Severnog i Južnog Vijetnama u jednu državu sa glavnim gradom Hanojem.

1989 – Umro je ruski politic(ar Andrej Andrejevic( Gromiko, šef sovjetske diplomatije od 1957. do 1985, kada je postao predsednik Vrhovnog sovjeta ŠSR. Na mestu ministra spoljnjih poslova zamenio ga je Eduard Ševardnadze.

1990 – Ne prihvatajuc”i ustavne promene u Srbiji, albanski delegati pokrajinske Skupštine Kosova usvojili su Ustavnu deklaraciju i proglasili odvajanje Kosova od Srbije. Skupština Srbije je 5. jula raspustila pokrajinsku Skupštinu, nakon c(ega su usledili štrajkovi i protesti kosovskih Albanaca.

1992 – Umro je Borislav Pekic”, jedan od najznac(ajnijih jugoslovenskih književnika u drugoj polovini 20. veka. Kao c(lan ilegalne organizacije Savezne demokratske omladine Jugoslavije, posle Drugog svetskog rata bio je nekoliko godina u zatvoru. Jedan je od osnivac(a Demokratske stranke 1989, prve posleratne opozicione partije. nekoliko godina u zatvoru. Jedan je od osnivac(a Demokratske stranke 1989, prve posleratne opozicione partije. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…