AP Abrašević je na 47. republičkoj smotri amaterskih pozorišta u Kuli dobio 8 prestižnih nagrada sa predstavom Seobe. Predstava je rađena po istoimenom romanu Miloša Crnjanskog, dramatizacija je Vide Ognjenović, a u adaptaciji i režiji Miroslava Trifunovića.

ćiša

Ove godine je u Srbiji napravljeno oko 130 predstava u produkciji amaterskih pozorišta, 80 predstava su gledali selektori kulskog festivala, a u zavšnici se pred publikom i stručnim žitijem našlo 12 predstava.
U “Seobama” se pripoveda o vremenu izmedju proleca 1744. i pocetka leta 1745. godine. Podunavski Srbi ne lutaju samo zbog toga sto žive tesko ili zato sto beze pred nekom neprijateljskom najezdom. Seobe imaju i znacenje koje proistice iz ironijske rekonstrukcije istorije. S jedne strane, seobe su pokreti vojnih jedinica, pri cemu vojnici ne znaju ni kuda idu, ni zasto to cine. S druge strane, ova vrsta pokretljivosti junaka ukazuje na njihovu dublju pometenost, ona na simbolicnom planu ocrtava seobe iz zivota sa ocekivanjima u pust i prazan prostor koji je ta ocekivanja opovrgnuo.

Tokom trajanja festivala u KC u Kuli bila je priređena i jedinstvena izložba pozorišnih plakata Dušana Arsenića koji je prošle godine na Sterijinom pozorju dobio treću nagradu.
Od pre 4 godine u Trebinju je obnovljen Festival koji je nekada bio saveznog ranga i ove godine održaće se od 8 do 14 jula. Na ovom sada međunarodnom festivalu učestvovaće dve najbolje predstave sa kulskog festivala, Seobe AP Abrašević i predstava Divlje meso AP ……….. Dve predstave biće iz Crne Gore, Dve iz BiH, a dve po pozivu organizatora. AP Abrašević nije bilo na ovom festivalu punih 17 godina, ali sa potvrđenim kvalitetom ovogodišnje predstave očekuju najviša priznanja.
om festivalu punih 17 godina, ali sa potvrđenim kvalitetom ovogodišnje predstave očekuju najviša priznanja.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…