U sredu 15. juna je u galeriji “34″ otvorena izložba Boška Đokovića. Izložba, naslovljena “Etnološko blago Durmitora “Tepca””

Haiku društvo Srbije i “Lotos”- Valjevo su u utorak 14. juna predstavili knjigu Vulkan autora Tatjane Debeljački u iydanju “Lotos-a”

Desankinom trgu u Valjevu ,u sklopu svečanosti povodom slave našeg grada odrzana promocija
romana Svih zalosnih radost autora LJiljane Habjanović- DJurovic

Fotografije potiču iz 1979 i 1980 god.i predstavljaju samo deo od 1200 negativa snimljenih u Tepcima.Autor je hteo da prikaze koliko ljudi koji zive u Tepcima potsećaju i uklapaju se u svoje okruzenje.

Tepca su selo koje se nalazi na padinama Durmitora,u samom kanjonu Tare.U 19 veku Tepca su brojala preko 100 domaćinstava a danas ima samo oko 20-ak.Tepčani se uglavnom bave i zive od stočarstva,mada iako smeštena na padinama Durmitora Tepca imaju blage zime i topla letašto omogućava gajenje voća,povrća pa čak i zitarica.U selu postoji spomenik podignut precima Zivojina Mišića.

IZJAVA- Boško Đoković autor

Boško DJoković rodjen je 30 novembra 1949 god.u Valjevu.U klub mladih istrazivača,kasnije Društvo istrazivača Vladimir Mandić Manda, učlanio se 15 marta 1969 god.Pored toga što je belezio rad svih svih grupa u Društvu,bavio se i makro fotografijom i etnološkom gradjom sela koja su istrazivači posećivali u okviru akcija.Bio je član foto kino kluba Valjevo i učestvovao je na mnogobrojnim izlozbama u Valjevu i van.

HAIKU

Vulkan autora Tatjane Debeljački

Vulkan je prva knjiga haiku pesama Tatjane Debeljački, a predhodne su “Kuća od stakla” i “Tvoja” u izdanju Narodne knjige. Ove godine je član udruženja književnika Srbije……..

Na dan održavanja književne večeri i predstavljanja knjige Tatjane Debeljački 14. juna osnovano je Nacionalno udruženje haiku pesnika- Haiku Društvo Srbije…….

Zajedno sa domaćinom večeri, književnikom, likovnim umetnikom i sada predsednikom novoformiranog udruženja Dejanom Bogojevićem, u programu je učestvovala i pesnikinja Milica Ilic Gajic

“Svih zalosnih radost” – roman je o zemaljskom zivotu Presvete Bogorodice. Njime autorka pokušava da opiše kako je izgledao Marijin život i kako se ona nosila sa saznanjem da će joj sin biti razapet i ubijen
Priču o najvaznijem dogadjaju od postanka sveta pricaju dvoje Isusu najblizih. Sama Presveta Bogorodica. I Jovan Bogoslov i jevandjelista. Roman „Svih žalosnih radost“ otkriva mnoge nepoznanice o životu Presvete Bogorodice. Kako je izgledala njena svakodnevica, čemu se radovala i šta je bolelo, kako je živela sa saznanjem da je njeno dete sin Božji, kako je opstajala svesna da će njeno dete jednog dana postradati…

IZJAVA:

LJiljana Habjanovic-DJurović rodjena je 6. septembra 1953. godine u Kruševcu. Živela je u Srbiji, i u Hrvatskoj. Od svoje sedme godine želela je da bude pisac. Imala je nepunih osam godina kada je otac odlučio da započne novi život. Majka je umrla pet godina kasnije, i danas njene knjige koje govore o ženskom jadu ustvari su omaž o njenoj majci.
Krajem 1991. godine postala je novinar u “Dugi”, u to vreme najboljem jugoslovenskom magazinu. Posle dve godine postala je urednik i član uređivačkog kolegijuma. Pisala o kriminalu, zloupotrebama i korupciji.
Novinarstvo je napustila krajem 1995. godine i od tada se u potpunosti posvetila književnom radu.Pored ovog romana napisala je roman ‘’Paunovo pero’’,Zenski rodoslov’’’’Petkana i mnoge druge.

NAGRADA FOTOGRAFU MIROSLAVU JEREMIĆU

VALJEVO/BANATSKI BRESTOVAC – Na Medjunarodnoj izložbi fotografija u Banatskom Brestovcu, u okviru manifestacije “Dani prirode”, valjevski fotograf Miroslav Jeremić dobio je glavnu nagradu “Grand pri – Brestov list” izložbe, čija je tema “Čovek i priroda”. Jeremićeva kolekcija od pet fotografija prirode proglašena je za najbolju, u konkurenciji preko hiljadu fotografija, od kojih je 150 uvršteno u izložbu.

br />

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…