Kodeks ponašanja za organizacije zdravstvenih radnika u vezi sa kontrolom duvana[1] sačinili su predstavnici udruženja zdravstvenih radnika širom sveta na sastanku Svetske zdravstvene organizacije, koji je održan u Ženevi, januara 2004. godine.

Da bi aktivno doprinele manjoj upotrebi duvana i uključivanju kontrole duvana u nacionalne, regionalne i svetske programe javnog zdravlja, organizacije zdravstvenih radnika uradiće sledeće:

1. Podržaće i stimulisaće zdravstvene radnike da ne koriste duvan, da promovišu zdrav način života i tako postanu uzor drugima.

2. Sprovodiće istraživanja o navici pušenja i stavovima prema kontroli duvana među zdravstvenim radnicima i upoznaće ih sa usvojenom politikom u toj oblasti.

3. Obezbediće da prostorije njihovih ustanova i udruženja budu bez duvanskog dima, kao i svi stručni i društveni događaji koje oni organizuju.

4. Uključiće teme iz oblasti kontrole duvana u programe svih relevantnih medicinskih kongresa i konferencija.

5. Savetovaće svoje članove da na osnovu saznanja zasnovanih na dokazima i principima najbolje prakse, u svakodnevnom rutinskom radu obavezno:

· pitaju pacijente ili klijente da li puše i da li su izloženi duvanskom dimu (»pasivnom pušenju«) i

· daju savete kako da prestanu sa pušenjem, pomažu im u tim naporima i prate ostvarenje tog cilja.

6. Uticaće na zdravstvene i obrazovne institucije da kontrolu duvana uključe u nastavne programe kontinuirane edukacije i programe drugih vidova obuke.

7. Aktivno će učestvovati u obeležavanju Svetskog dana bez duvanskog dima svakog 31. maja.

8. Odbiće svaku finansijsku i drugu pomoć od duvanske industrije i investiranje u duvansku industriju, i podsticaće svoje članove da se i oni tako ponašaju.

9. Osiguraće da njihove organizacije imaju ustanovljenu politiku u vezi sa komercijalnom ili drugom vrstom odnosa sa partnerima koji sarađuju ili imaju zajednički interes sa duvanskom industrijom, potpisivanjem izjave o interesu.

10. Zabraniće prodaju ili reklamiranje duvanskih proizvoda u svojoj sredini i uticaće na svoje članove i zaposlene da se i oni tako ponašaju.

11. Aktivno će podržavati vlade u procesu ratifikacije i implementacije Okvirne konvencije o kontroli duvana Svetske zdravstvene organizacije.

12. Namenski će izdvajati finansijska i druga sredstva za aktivnosti kontrole duvana, kao i za primenu ovog Kodeksa.

13. Učestvovaće u aktivnostima kontrole duvana preko mreže zdravstvenih organizacija.

14. Podržavaće kampanje za javna mesta bez duvanskog dima.

Usvojeno i potpisano od strane učesnika sastanka SZO »Zdravstveni radnici i kontrola duvana«; 28 – 30. januara 2004. godine, Ženeva, Švajcarska.

anka SZO »Zdravstveni radnici i kontrola duvana«; 28 – 30. januara 2004. godine, Ženeva, Švajcarska.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…