330. – Konstantinopolj [sadašnji Istanbul] postao je nova prestonica Rimskog carstva. Nazvan je prema caru Konstantinu I Velikom.

483. – Rođen je vizantijski car Flavije Anikije Justinijan I, poznat kao Justinijan Veliki, koji se proslavio kodifikacijom rimskog prava, velikom graditeljskom aktivnošću i osvajanjima.

1686. – Umro je nemački fizičar i pronalazač Oto fon Gerike, koji je prvi demonstrirao vakuum i prikazao čuveni eksperiment o vazdušnom pritisku. Izumeo je vazdušnu pumpu, vazdušnu vagu i barometar.

1778. – Umro je engleski državnik Vilijam Pit Stariji, vođa vigovaca, britanski premijer od 1756. do 1761. i od 1766. do 1768, čija je agresivna spoljna politika preobrazila Veliku Britaniju u najveću svetsku kolonijalnu silu i Francusku gotovo lišila kolonija.

1852. – Na Baščaršiji u Sarajevu u požaru je izgorelo oko 2.000 dućana, 1.600 u vlasništvu Srba.

1896. – Rođen je srpski kompozitor Josip Štolcer, poznat kao Josip Slavenski, profesor Muzičke akademije u Beogradu, koji je, težeći oblikovanju nacionalnog izraza, spojio muzički folklor pojedinih balkanskih naroda s modernom evropskom muzičkom tehnikom.

1901. – Rođen je srpski glumac Viktor Starčić. Ostvario je više sjajnih uloga u filmovima, a neke kreacije ušle su u antologiju jugoslovenskog pozorišta.

1904. – Rođen je španski slikar Salvador Dali, ekscentrik visokog stila, jedan od najvećih slikara 20. veka, umetnik koji je uzdrmao temelje slikarstva. Prošao je kroz faze futurizma, kubizma i apstraktnog racionalizma, da bi se priklonio nadrealizmu, uvek s crtežom izvedenim do perfekcije. Slikao je iracionalan i fantastičan svet snova i halucinacija.

1925. – Umro je srpski slikar Stevan Todorović, član Srpske kraljevske akademije. Počeo je kao romantičar s lepim osećanjem za kolorit, a završio kao hladni akademičar.

1927. – Umro je francuski slikar španskog porekla Huan Gris, pionir stila poznatog kao sintetički kubizam.

1931. – Bankrot “Kredit-Anštalta”, najveće austrijske banke, označio je početak finansijskog kolapsa u centralnoj Evropi.

1940. – Potpisan je jugoslovensko-sovjetski trgovinski ugovor. U strahu od italijanskih pretnji, Jugoslavija je tražila 200 aviona, tešku artiljeriju, tenkove i benzin. Šef sovjetske diplomatije Vjačeslav Molotov uslovio je isporuke uspostavljanjem diplomatskih odnosa, što je učinjeno 25. juna 1940.

1943. – Izbeglička jugoslovenska vlada u Londonu je u Drugom svetskom ratu, na insistiranje britanske vlade, zatražila od četničkog komandanta Draže Mihajlovića da prekine saradnju sa okupatorima i uspostavi dobre odnose s partizanima.

1949. – Sijam je promenio ime u Tajland.

1949. – Izrael je primljen u UN.

1973. – Donji dom parlamenta Savezne Republike Nemačke potvrdio je sporazum o uspostavljanju odnosa dveju nemačkih država, čime je okončano dugogodišnje otvoreno neprijateljstvo i nepriznavanje Demokratske Republike Nemačke kao suverene države.

1988. – Umro je britanski dupli agent Harold Adrijan Rasel “Kim” Filbi, jedan od najuspešnijih u sovjetskoj obaveštajnoj službi, u koju je stupio kao student u Kembridžu 1934.

1992. – Na talasu žestoke antisrpske kampanje Zapada u toku nasilnog rasturanja Jugoslavije, ministri inostranih poslova zemalja Evropske zajednice odlučili su da povuku iz Beograda ambasadore i da zatraže suspenziju članstva Savezne Republike Jugoslavije u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju.

1992. – Umro je srpski glumac Jovan Milićević, koji je život posvetio pozorištu i umro u njemu tokom susreta “Joakim Vujić” u Kruševcu.

1997. – Superkompjuter kompanije IMB “Duboko plavo” ušao je u šahovsku istoriju, pobedivši u meču od šest partija ruskog velemajstora Garija Kasparova, svetskog šampiona u verziji GMA [Udruženje velemajstora].

1999. – Prilikom bombardovanja mosta preko Južne Morave u Vladičinom Hanu, NATO avijacija je ubila učenike gimnazije Gordanu Nikolić i Milana Ignjatovića. Kasetne bombe su usmrtile dvoje civila u Nišu, a te bombe, zabranjene međunarodnim konvencijama, u selu Staro Gracko kod Lipljana oduzele su život devojčici Dragani Dimić [4] i jednom starijem bračnom paru.

2000. – Rođenjem devojčice kojoj je dato ime Asta – vera na hindi jeziku – stanovništvo Indije zvanično je dostiglo milijardu. em devojčice kojoj je dato ime Asta – vera na hindi jeziku – stanovništvo Indije zvanično je dostiglo milijardu. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…