1237 – U manastiru Mileševa sahranjene su mošti Save Nemanjića [Svetog Save], prvog srpskog arhiepiskopa, koji je umro 27. januara 1235. u Velikom Trnovu [Bugarska]. Turci su 1594. izvadili mošti i spalili ih na Vračaru u Beogradu.

1527 – Vojska burbonskog vojvode Karla opustošila je i opljačkala Rim i pobila oko 4.000 njegovih stanovnika.

1626 – Holandski naseljenik Peter Minuit kupio je od Indijanaca ostrvo Menhetn, na kojem je kasnije izgradjen Njujork, za bižuteriju u vrednosti od 25 dolara.

1757 – U Sedmogodišnjem ratu pruski kralj Fridrih II [Frederick] osvojio je Prag koji su branile austrijske trupe.

1758 – Rođen je jedan od vođa francuske revolucije Maksimilijan de Robespjer, vođa jakobinaca i začetnik revolucionarnog terora.

1840 – Puštene su u promet prve poštanske marke u Velikoj Britaniji – od jednog iidol nemog filma [“Četiri jahača apokalipse”, “Šeik”, “Šeikov sin”, “Krv i pesak”].

1910 – Umro je Eduard VII, kralj Velike Britanije i Irske od januara 1901. Nasledio ga je sin Džordž V.

1915 – Rođen je američki filmski glumac, režiser i producent Orson Vels, dobitnik Oskara za životno delo 1971. Njegov “Građanin Kejn” smatra se jednim od najboljih filmova u istoriji kinematografije [“Magbet”, “Otelo”, “Treći čovek”].

1919 – Na Versajskoj mirovnoj konferenciji Nemačkoj su oduzete kolonije u Africi.

1932 – Francuskog predsednika Pola Dumea u Parizu je ubio ruski emigrant.

1949 – Umro je belgijski pisac flamanskog porekla Moris Meterlink, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1913.

1974 – Zapadnonemački kancelar Vili Brant podneo je ostavku zbog špijunske afere u kojoj je otkriveno da je njegov bliski saradnik Ginter Gijom bio istočnonsiac [Grupa 8] dogovorili su se na sastanku u Bonu o principima za okončanje rata na Kosovu.

2000 – U blizini Nanta na jugu Francuske u izgorelom automobilu fiat uno [bele boje], pronadjeno je telo paparaca Žan Pola [Jean Paul] Andansona, koji je poslednjih deset godina fotografisao kraljevske porodice i filmske zvezde. On i njegov auto dovodjeni su u vezu za saobraćajnom nesrećom u Parizu kada je poginula princeza Dajana i njen prijatelj Dodi El Fajed.

2001 – U Iranu, na fudbalskom stadionu u Sari, dva lica su poginula, a oko 300 povređeno, kada se tokom utakmice koju je posmatralo oko 30.000 gledalaca, srušio krov na stadionu.

2003 – Savet bezbednosti UN produžio je sankcije uvedene Liberiji 2001. zbog njene navodne pomoći pobunjenicima u Sieri Leoneu. Njima je uključen i embargo na uvoz oružja kao i na izvoz dijamanata.

2004 – Sud u Libiji osudio je pet medicinskih sestara iz Bugarske i jednog palestinskog lekara na smrt, zbog inficiranja oko 400 libijskeitdena zahtev Hrvatske i međunarodne poternice zbog navodnih ratnih zločina. t, zbog inficiranja oko 400 libijskeitdena zahtev Hrvatske i međunarodne poternice zbog navodnih ratnih zločina. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…