Na oko 14 hiljada hektara šuma u našem kraju koje je pod napadom gubara vršiće se aviotretiranje, a u zavisnosti od vremenskih uslova i razvojnog stupnja štetočine trajaće oko 15 dana.

izjava

U Opštini Valjevo za tretiranje su predviđene KO D. Bukovica, Rabas, Zlatarić, Joševa, G.Glava, Brankoviva, Rađevo selo, Kotešica, Kozličić, G. Bukovica, Kamenica, Miličinica, Osladić, Stapar, Oglađenovac, Vlašić, Loznica, Zarube, dračić i Bujačić, a u Opštini Mionica KO Tolić, Paštrić, Brežđe, Ključ i Maljević. Šumska uprava Valjevo će na vreme svakodnevno objavljivati podučja koja će biti tretirana.

izjava

Gubar je ove godine u fazi gradacije metodom aviotretiranja očekuje se smanjenje njegove populacije za bar 60 posto.

izjava

Obzirom na redukovane površine koje će biti tretirane aviometodom, sopstvenici manjih šumski površina i voćnjaka pri zavodu za poljoprivredu i u bolje snabdevenim poljoprivrednim apotekama takođe mogu nabaviti efikasne preparate za suzbijanje gubara i njime izvršiti tretiranje.

izjava

U periodu aviotretiranja i 21 dan nakon toga držaoci pčela ne bi trebalo da puštaju pčele na pašu u područja koja se tretiraju i preporuka je da se, ako je moguće, košnice premeste. Takođe na tretiranim područjima u periodu od 21 dan ne bi trebalo puštati stoku na ispašu i ne treba skupljati gljive i biljke. 48 sati pre početka aviotretiranja preko sredstava informisanja biće objavljena područja aviotretiranja.

sati pre početka aviotretiranja preko sredstava informisanja biće objavljena područja aviotretiranja.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…