Svi hrišćani, dan posle Vaskrsa, obeležavaju Vaskršnji Ponedeljak, jer se prema hrišćanskim kanonima, praznik Vaskrsenja slavi tri dana.

Prvi ponedeljak posle Vaskrsa zove se Pobusani ponedeljak. Tog dana, po narodnom verovanju i običaju, treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima, ovaj dan se obeležava kao i zadušnice. Naime, izlazi se nagroblja, pale se sveće, uređuju grobovi i sveštenik vrši parastose i pomene za pokoj duša pokojnika. Taj dan se iznose farbana vaskršnja jaja na groba, i dele se potom sirotonji. Dakle, Pobusani ponedeljak je dan posvećen mrtvima.
U kalendaru Srpske pravoslavne crkve, crvenim slovom su, pored Vaskršnje Nedelje, obeleženi i Vaskršnji Ponedeljak i Vaskršnji Utorak. Vera u vaskrsenje i večni život je, prema hrišćanskom učenju, vera u pobedu dobra nad zlom, života nad smrću i smisao ljudske misije na zemlji. Vaskrs je jedan od retkih praznika koji se obečežava i praznuje 3 dana pored još Božića i Duhova. To govori o značaju ovog praznika za Crkvu i sav ljudski rod, obeležava se tri dana jer broj tri simboliše Svetu Trojicu. Na današnji dan u hramovima SPC-a služi se vaskršnja Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog.

Hrista radi Vaskrsloga treba da praštamo i da se mirimo; jer je Bog – u Koga verujemo i čije Vaskrsenje slavimo – Bog mira, ljubavi i praštanja. Kao što je On oprostio onima koji su Ga raspeli na Krst, tako i mi sa našim Gospodom Raspetim i Vaskrslim treba iz dubine duše da kažemo: “Oče, oprosti im, jer ne znaju šta čine!”. Ali oprosti i nama, Gospode, ako smo se nekada poneli kao neljudi.

Sva tri dana Vaskrsa pozdravlja se svečanim hrišćanskim pozdravom HRISTOS VOSKRESE, mada je taj pozdrav takodje zastupljen sve do Spasovdana. lja se svečanim hrišćanskim pozdravom HRISTOS VOSKRESE, mada je taj pozdrav takodje zastupljen sve do Spasovdana.@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…