Maj je peti mesec u godini i još od doba starog Rima ima 31 dan. Ime je po svoj prilici dobio po Maji, staroitalskoj boginji prirode, plodne zemlje i biljaka. Ako bi se birao najlepši mesec maj bi po vecini bio na prvom mestu. To je mesec kada se priroda vec probudila iz zimskog sna i sada sve buja, raste i razmnožava se. Dani su primetno duži, a sunce prijatno greje. Međutim od svih dana maja prvi je najvažniji.
01.maja.1886. u Čikagu 340 000 organizovanih radnika stupilo je u štrajk i obustavilo rad. Radnici su tražili da im vlasnici fabrika povećaju nadnice i skrate radno vrijeme, koje je tada iznosilo od 12 pa i do 18 sati dnevno. Demonstracije je krvavo ugušila policija, a petorica radnika osudeno je na smrt vješanjem.
Tri godine kasnije predstavnici radnika iz cijelog sveta na svom kongresu u Parizu (II Kongres Internacionale) odlučili su da ce se svake godine za uspomenu na taj dan slaviti 01.maj. kao praznik svoje borbe i solidarnosti. Od tada su radnici svakog prvog u ovom mesecu. organizirali priredbe, zborove, demonstracije i izlazili na ulice sa svojim zahtevima da im se poboljšaju uslovi života. Toga dana nisu hteli da idu na posao nego su štrajkom slavili svoj praznik noseci ulicama crvene zastave s natpisom “PROLETERI SVIH ZEMALJA UJEDINITE SE” i parole što je često dovodilo do sukoba s policijom.
Danas se 1. i 2. maj slavi širom svijeta, a kod nas, kao i u vecini zemalja, proglašen je državnim praznikom i osim simbolickog znacenja u odbrani prava radništva, prigoda je za preispitivanje socijalnog stanja u određenim državama i društvima.
Medutim, proslava prvog maja vuče poreklo iz mnogo davnijih vremena. U starom Rimu su tog dana održavane svecanosti u čast Flore, boginje cveća. A u srednjem veku u Evropi su se organizovale procesije koje su nosile zelene grančice i vence, birani su kralj i kraljica maja itd. Ovakve proslave su zaostatak nekadašnih rituala koji su imali za cilj da obezbede plodnu žetvu i uvecaju stada stoke.

su zaostatak nekadašnih rituala koji su imali za cilj da obezbede plodnu žetvu i uvecaju stada stoke.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…