Prošle nedelje je u Valjevu gostovalo Beogradsko dramsko poyori[te sa predstavom Jastučko. Iako je većina mislila da se radi o tipičnoj komediji ipak je reč o drami, a moglo bi se reći i trileru.

Novinar, Milutin Čolić je objavio knjigu “licem u lice”. To je knjiga u kojoj su na različite načine urađeni intervjui sa slavnim ličnostima, od umetnika do političara

U galeriji narodnog muzeja u Valjevu je 05. maja otvorena izložba udruženja likovnih umetnika ESNAF.

To bi bilo sve.

Drama je rađena po najnovijem komadu poznatog irskog dramatičara Martina Makdonea. Neki kritičari su tekst ove, kako je nazvana, crna komedija, proglasili skanadaloznim, jer je komedija dovdena do samih granica. Ipak kritičari kažu da je ovo najbolje napisan tekst poslednjih godina. Predstava je izazvala različita osećanja, za neke je bila komična, neki su je doživeli kao triler, a nekima je bila dramatična. Neki su već na prvoj pauzi napustili salu, dok su oni koji su uspeli ovaj komad da pogledaju do kraja otišli ispunjeni osećajem i komedije i drame i trilera.

Tema je nasilje, kako ono utiče na čoveka kako ga menja i kako na kraju uvek rađa novo nasilje.
Radnja je sledeća. pisac morbidnih priča- Katurijan, svako svoje napisano delo čita Matijasu- svom retardiranom bratu. U njegovim pričama deca su ta koja uvek na stradaju, sa druge strane, u njihovoj okolini dešava se niz ubistava dece, što dovodi u sumnju njih dvijcu. Oni bivaju ispitivani od dvojice policajaca. Igraju: Vojin Ćetković, Vuk Kostić, Dragan Petrović, Ivan Tomić i Dragan Petrović. Predstavu je režirala Anja Suša

Novinar, filmski i pozorišni kritičar Milutin Čolić [86] objavio je knjigu “Licem u lice” u kojoj, kako stoji u podnaslovu, govore pisci, umetnici i političari.

Široj javnosti najpoznatiji kao osnivač popularnog filmskog festivala Fest, Čolić je jedan od doajena srpskog novinarstva, posebno u oblasti intervjua i putopisa.

Knjiga na više od 400 stranica obuhvata razgovore sa 34 istaknute ličnosti domaće i inostrane scene, vođene tokom više od pet decenija – od sredine 20. veka do prošle, 2004. godine.

Među njima su značajna imena naše književnosti, poput Milana Dedinca, Dušana Matića, Mihaila Lalića, likovni umetnici Petar Lubarda, Mića Popović, majstori režije Miroslav Belović, Bojan Stupica, Živojin Pavlović…

Sagvornici Čolića bili su i političari Vili Brant, Josip Vidmar i drugi.

U poglavlje pod nazivom “Strani stvaraoci” uvršteni su intervjui sa Ginterom Grasom, Sidnijem Lumetom, Klodom Lelušom, Ričardom Bartonom…

Tekstovi su stilski raznovrsni, od klasičnih intervjua po sistemu pitanje – odgovor, preko onih koji opisuju kontekst u kojem se razgovor vodi, do tekstova – portreta.

preko onih koji opisuju kontekst u kojem se razgovor vodi, do tekstova – portreta.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…