Danas je Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, koji se naziva i praznikom nad praznicima, i slavljem nad slavljima, jer svojim značajem prevazilazi sve ostale svetkovine.
Crkva i njeni vernici doživljavaju centralni događaj Hristove pobede nad smrću, jer je Vaskrsenje događaj na osnovu kojeg je ustanovljena hrišćanska vera.
Vaskrs je dan večne radosti, jer je tada Isus Hristos pokazao svoju Božansku moć savladavši smrt snagom svog božanstva i podarivši ljudima večni život.
Posle Hristovog stradanja, raspeća i smrti na Veliki petak, njegovo telo je skinuto s Krsta i položeno u grob. Nadgrobni kamen je bio zapečaćen a spolja je postavljena straža. Svoju troipogodišnju propoved na zemlji, Hristos je ponovio i dušama pravednika Staroga zaveta za tri dana koliko je proveo u Adu, do Vaskrsenja. Silu Hristovog božanstva Ad nije mogao zadržati i Spasitelj je pošao u realnost Carstva božjega, tamo uvodeći ljude.
U nedelju, pre zore, Hristos je vaskrsao iz mrtvih, a stražari koji su bili oko groba to nisu ni primetili. Kad su žene mironosice, među kojima je bila i Marija Magdalena, došle do Groba na Golgoti u nameri da Hristovo telo namažu mirisnim uljama, anđeo Gospodnji – u našem narodu poznat pod nazivom Beli anđeo – sleteo je s neba i seo na grob. Lice njegovo, kako je zapisano u Jevanđelju, “blistaše kao munja, a odelo njegovo beše belo kao sneg”. Kad ga videše, čuvari se silno uplašiše i razbežaše, a anđeo blagovesti mironosicama: “Ne bojte se vi, jer znam da Isusa raspetoga tražite. Nije ovde, jer ustade kao što je kazao… Idite brže i kažite učenicima NJegovim da je ustao iz mrtvih”… I dok su žene hitale da apostolima jave radosnu vest, na putu ih srete Hristos i reče im: “Zdravo”. A one pristupivši uhvatiše se za noge njegove i pokloniše mu se. Tada im Isus reče: “Ne bojte se! Idite javite braći mojoj i neka idu u Galileju i tamo će me videti” (Mt. 27, 28).
Na vest od mironosica, sveti apostoli Petar i Jovan odmah su došli na Golgotu, i videvši prazan grob, uveriše se u Hristovo vaskrsenje. U nedelju uveče u sobi gde su se okupili apostoli, Spasitelj uđe kroz zatvorena vrata i reče im: “Mir vam”. Ugledavši živog Hrista, učenici njegovi se silno obradovaše. On im pokaza ruke i noge i rebro koje je bilo kopljem probodeno. Da bi ih potpuno uverio u stvarnost Vaskrsenja, Hristos im zatraži nešto za jelo, a oni mu dadoše ribe i meda. On je uzeo i pojeo pred njima posle čega im reče:
“Ovo su reči koje sam vam govorio još dok sam bio s vama, da sve treba da se izvrši kao što je za mene napisano”. Tek tada apostolima postadoše jasna sva drevna proročanstva o Hristu stradalniku, koji je kao jagnje Božje prineo sebe na žrtvu, a svojim čudotvornim vaskrsenjem otvorio ljudima put u večni život.

gnje Božje prineo sebe na žrtvu, a svojim čudotvornim vaskrsenjem otvorio ljudima put u večni život.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…