Na današnji dan, 27.aprila 1893.godine u varošici Ivanjici, rodjen je Dragoljub Draža Mihailović. Osnovnu školu završio je u Beogradu i 6 razreda gimnazije, a potom se upisao u četvorogodišnju Vojnu akademiju. U Balkanskom i I svetskom ratu Mihailović je bio na raznim dužnostima, uvek unapredjivan i odlikovan. Drugi svetski rat pukovnika Mihailovića zatiče na mestu načelnika Operativnog odeljenja Druge armije u Bosni, gde se ubrzo uverio u nemogućnost otpora na terenu njegove jedinice. Stoga se sa vojskom kojom je raspolagao povukao u Srbiju gde se nadao stabilnom frontu.

Mihailović je uhvaćen 13. marta 1946. i u procesu protiv njega, osudjen na smrt 15. jula iste godine, a presuda je izvršena samo dva dana kasnije. Februara 1943.godine francuski predsednik Šarl De Gol odlikovao ga je Ordenom ratnog krsta sa palmovim grančicama a marta 1948. američki predsednik Truman Ordenom trećeg reda, za spasavanje američkih avijatičara.

Ovako je o hrišćanskom karakteru djenerala Draže Mihailovića govorio Vladika Nikolaj: “Naš djeneral je nosio krst koji je nasledio od majke. Često je primećen da se noću tajno u svojoj sobi moli Bogu. Opominjao je svoje vojnike da se mole Bogu pre svakog jela, pa makar da imaju i samo parče hleba, pre svakog posla, puta ili borbe. Bez Boga ni preko praga – često je ponavljao poznatu poslovicu. Kao nevidljivi duh, krećući se godinama kroz šume i planine, noću je posećivao naše drevne svetinje da bi se molio i pričestio nad moštima naših svetih kraljeva i mučenika”. noću je posećivao naše drevne svetinje da bi se molio i pričestio nad moštima naših svetih kraljeva i mučenika”.@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…