1451. – Rođena je španska kraljica Isabela I Katolička, kraljica Kastilje od 1474, čijom su udajom 1479. za Fernanda II spojeni Kastilja i Aragon i stvorena Španija.

1529. – U Saragosi je potpisan ugovor kojim su Španija i Portugalija odredile granice interesnih zona u Tihom okeanu.

1724. – Rođen je nemački filozof Imanuel Kant, profesor Univerziteta u Kenigzbergu, rodonačelnik nemačke klasične filozofije, čije učenje ima tri suštinska obeležja: “kopernikanski obrat”, “kriticizam” i “primat praktičnog nad teorijskim umom”.

1766. – Rođena je francuska književnica Ana Lujza Žermen Neker, baronica od Stal-Holštajna, poznata kao Madam de Stal, čija je knjiga “O Nemačkoj” znatno uticala na razvoj romantizma.

1822. – Turska flota zauzela je grčko ostrvo Hios i masakrirala hrišćansko stanovništvo.

1838. – Britanski brod “Sirijus” prvi je prešao Atlantski okean koristeći isključivo parni pogon. Putovanje od britanske luke Kork do američke luke Njujork trajalo je 18 dana i 10 časova.

1870. – Rođen je sovjetski diktator ruskog porekla Vladimir Iljič Uljanov, poznat kao Vladimir Iljič Lenjin, predvodnik Oktobarske revolucije u Rusiji 1917, prvi sovjetski lider, tvorac sistema koji je omogućio decenije terora poznate kao “staljinizam”.

1876. – Rođen je austrijski lekar Robert Baranji, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1914. Rasvetlio je funkciju vestibularnog aparata – organa koji reguliše ravnotežu ljudskog tela i tonus mišića.

1889. – Vlada SAD je teritoriju Oklahome, otetu od Indijanaca, proglasila otvorenom za bele naseljenike i već prvog dana u nju je nagrnulo najmanje 50.000 ljudi.

1892. – Umro je francuski kompozitor španskog porekla Eduar Lalo, koji je komponovao emotivna dela, u romantičarskom maniru. Dela: opera “Kralj od Isa”, “Španska simfonija” za violinu i orkestar, “Koncert za violončelo i orkestar u d-duru”.

1904. – Rođen je američki atomski fizičar Robert Openhajmer, koji je u Drugom svetskom ratu rukovodio izradom prve atomske bombe.

1915. – Nemačka vojska je u Prvom svetskom ratu na zapadnom frontu kod Ipra prvi put upotrebila bojni otrov.

1916. – Rođen je američki violinista jevrejskog porekla Jehudi Menjuhin, jedan od najvećih violinista 20. veka.

1933. – Umro je engleski inženjer Frederik Henri Rojs, koji je s Čarlsom Rolsom 1906. osnovao automobilsku kompaniju “Rols-Rojs”, čija su vozila nenadmašna po luksuzu i kvalitetu.

1941. – Nemački zapovednik, general Helmut Forster saopštio je u Drugom svetskom ratu da je preuzeo okupacionu upravu u Srbiji.

1944. – Diverzantska grupa Devetog korpusa jugoslovenske armije minirala je u Drugom svetskom ratu nemački oficirski dom u Trstu. U eksploziji je poginulo oko 150, a ranjeno oko 200 nemačkih oficira i podoficira. Za odmazdu nacisti su na tom mestu ubili 51 taoca.

1944. – Na aerodromu Benina kod Bengazija u Libiji u Drugom svetskom ratu formirana je Prva vazduhoplovna eskadrila Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, koja je raspolagala sa 16 borbenih aviona “spitfajer”.

1945. – Oko 600 preživelih zatočenika u hrvatskom ustaškom logoru Jasenovac pokušalo je u očajničkom jurišu na stražare da se dokopa slobode, ali je u tome uspelo samo 60 njih.

1994. – Umro je bivši američki predsednik Ričard Milhaus Nikson, jedini šef države u istoriji SAD koji je podneo ostavku pod pretnjom smenjenjivanja postupkom impičmenta.

1997. – Peruanska vojska prodrla je u rezidenciju japanskog ambasadora u Limi, oslobodivši 71 taoca koje su četiri meseca držali gerilci levičarskog pokreta “Tupak Amaru”. U akciji je poginuo jedan talac, trojica vojnika i svih 14 gerilaca.

1999. – Prilikom napada na civilne ciljeve na području Vranja, avijacija NATO je usmrtila Dalibora Tasića [17] iz Soderca, sela u blizini tog grada na jugu centralne Srbije.

1999. – NATO avioni su sa tri projektila razorili ispražnjenu rezidenciju predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića u beogradskom naselju Dedinje. Velelepnu vilu u Rumunskoj 15 [posle Drugog svetskog rata ulica preimenovana je u Užičku] izgradio je 1933. vlasnik nekoliko rudnika, inženjer Aleksandar Acović.

1999. – U napadu avijacije NATO teško je oštećena zgrada glavne pošte u centru Užica, što je izazvalo prekid telefonskih veza. Zgrada je u ponovljenom napadu 16 dana kasnije srušena do temelja.

2002. – Umrla je srpski filmski, pozorišni i televizijski reditelj Soja Jovanović, jedan od osnivača Akademskog pozorišta u Beogradu 1944. Za više od pola veka rada režirala je pedesetak predstava u pozorištima širom bivše Jugoslavije. Kao prva žena filmski reditelj kod nas snimala je komedije po delima Branislava Nušića, Stevana Sremca, Jovana Sterije Popovića, Branka Ćopića. Njen prvi film “Pop Ćira i pop Spira” prvi je jugoslovenski igrani film u boji.

2003. – U Srbiji je ukinuto vanredno stanje uvedeno 12. marta posle ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića.

2004. – U snažnoj eksploziji vagona natovarenih amonijum-nitratom u železničkoj stanici u severnokorejskom gradu Rjongčon blizu kineske granice, poginuo je najmanje 161 čovek, više od hiljadu je povredjeno, a uništeno je bezmalo 2.000 zgrada.
granice, poginuo je najmanje 161 čovek, više od hiljadu je povredjeno, a uništeno je bezmalo 2.000 zgrada.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…