VALJEVO – Cardak ni na nebu ni na zemlji, rekli bi jedni. Druge, opet, prizor u Knez Mihailovoj ulici kod “Jaza”, gotovo u centru grada, podseca na sekvencu iz najcrnjih filmova strave. I jedni i drugi nerado prolaze pored ovog zdanja smeštenog tik iza stare zelene i kvantaške pijace, s pogledom na veliki hram u izgradnji. Najteže je, svakako, onima koji tu žive.

A ima ih preko 30 stalnih stanara, vlasnika 12 malih stanova rasporedenih na dva sprata, ukupne površine 270 kvadrata. U zgradi živi i osmoro dece uzrasta od petomesecne bebe do 14-godišnjeg decaka. Svakodnevno, neki od njih vec 50 godina, sa strahom prilaze ovom zdanju, pažljivo se penju trošnim stepenicama i sa zebnjom pogleduju da im nešto, s krova koji se obrušava, ne padne na glavu.

– Vidite kako je ovde. Nema ni osvetljenja, tako da svako vece kad se dete vraca iz škole ili sa treninga moram da izlazim ispred pijace da ga sacekam. Kako da ga pustim da ide ovuda sam? Da, ne daj bože, polomi ruku ili nogu. Ni ovaj mostic niko nece da napravi. Sto puta je do sada polomljen ili ga je voda odnela. Samo mi ga održavamo – pricaju svoje nevolje Dragan i Milena Maricic, relativno mlad bracni par sa dvoje dece.

Pokazuju i na dva poljska ve-cea ispred zgrade, a do njih je i parcela nepoznatog vlasnika zarasla u korov u kom se, kako kažu, leti legu zmije.
– Nevideno! I sve to u 21. veku, u centru jednog grada. Sramota je to – rezignirano oboje sležu ramenima.

Maricic je i zamenik predsednika kucnog saveta zgrade. Dosta žustrija i ogorcenija od njega je predsednica Mirjana Starcevic, koja za sve krivi opštinu, “zemljotresnu direkciju” i Novu Srbiju. U traženju pomoci za stanare ove zgrade, koja samo što se nije stropoštala svima na glavu, kaže, prevrnuce i nebo i zemlju.
– Sramota je ovo za našu opštinu. Zgrada je stara i trošna, a zemljotres je potpuno rastresao, tako da svakog trenutka može da se sruši. Za sada otpadaju komadi, krov je potpuno ulegao i samo sreci treba da zahvalimo što se, pre neki dan, niko nije našao u blizini kada je poceo da pada crep sa vrha zgrade.

Kod nas, vidite, i vodovod ide vazdušnom linijom, nemamo ni kanalizaciju, a o uvodenju telefona niko nece ni da razgovara. Kažu, nemamo uslova. Na sve to, opštinska komisija za sanaciju oštecenja od zemljotresa konstatovala je da zgrada nije za rušenje, da se može rekonstruisati, a za to su nam ponudili dva džaka cementa i jednu gredu. Zamislite! Jednu gredu! Odbili smo to – kaže Starcevic.

Za sada, u valjevskoj opštini ostaju pri nalazu komisije za oštecenja od zemljotresa. Izmeštanje stanara ili neka druga mogucnost, kako je nagovešteno, ne dolaze u obzir, jer su stanari vlasnici stanova. Otkupili su ih od “Krušika” 1993. godine. Uoci lokalnih izbora, neki od kandidata rado su se slikali pred ovim trošnim zdanjem, uz cvrsta obecanja da ce objekat biti saniran.

andidata rado su se slikali pred ovim trošnim zdanjem, uz cvrsta obecanja da ce objekat biti saniran.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…