Od 11 opština kojima je ponuđena međuopštinska saradnja na reševanju problema komunalnog otpada, 9 se izjasnilo da prihvata takvu inicijativu. Danas je obavlljeno svečano potpisivanje Sporazuma o zajedničkom upravljanju otpadom i pristupanju realizaciji Programa međuopštinske saradnje.Pored Opštine Valjevo u projekat su uključene i Opštine Osečina, Ljig, Mionica, Lajkovac, Ub, Koceljeva, Vladimirci i Obrenovac.
Problem odlaganja komunalnog otpada moga bi biti trajno rešen u naredne tri godine izgradnjom deponije na području nekadašnjeg ugljenokopa Kalenić u Opštini UB. Za sada postoji usvojen prostorni plan KO koji daje polazne osnove za ove aktivnosti.
Odbornici svih Skupština opština na svojim sednicama usvojili su i nakon toga oformili stručne savete koji će koordinisati zajedničke aktivnosti, a sav stručan materijal upućen je Okružnoj direkciji koja takođe danas imala promociju modela regionalnog sistema upravljanja otpadom sa centrom za reciklažu Kalenić.
Metalski kompleks koji je preovlađujući u našem kraju ne može biti okosnica našeg razvoja, ali se mogu iskoristiti prirodni potencijali za razvoj poljoprivrede, proizvodnje zdrave hrane i turizma, a osnvni uslov je očuvanje životne sredine.
Uprava za zaštitu životne sredine raspisalo je javni poziv da se dostavi dokumentacija za izradu projektne dokumentacije za izgradnju regionalne deponije

Kapacitet deponije će pokrivati potrebe za teritoriju na kojoj živi oko 300 hiljada stanovnika.
Finasijski posmatrano ukupna vrednost projekta sa izgradnjom postrojenja za reciklažu je između 6 i 10 miliona evra s tim što će oko 30 odsto biti donatorska sredstva, oko 60 odsto dugoročni kredit, a oko 10 odsto učešće lokalnih samouprava. U kreditne aranžmane ma koliko bili povoljni neće se ulaziti kako se ne bi zaduživale buduće genearcije, a koncept upravljanja čvrstim otpadom biće zaokružen. Valjevska deponija će u narednom prelaznom periodu uz podršku Uprave za očuvanje životne sredine biti korišćena najverovatnije kao transfer stanica, a uz selekciju otpada zauzimala bi mnogo manje gabarita. Uz primenu mera sanacije postojeće deponije moglo bi se naći privremeno rešenje koje bi omogućilo da se prelazni period lakše prebrodi.
tojeće deponije moglo bi se naći privremeno rešenje koje bi omogućilo da se prelazni period lakše prebrodi.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…