NAJAVE: U Narodnom muzeju u Valjevu 05. aprila je svecano otvorena druga izlozba Drustva arhitekata Valjeva. Cast da svecano otviri izlozbu imala je Jelena Ivanovic Vojvodic, predsednica drustva arhitekata Beograd.

DO SADA SMO VIŠE PUTA PRATILI RAD BILJANE JANEVSKE, U PITANJU SU BILI PREVODI

Izlozba predstavlja smotru stvaralastva jedne sredine, koja nema neku posebnu selekciju ali je znacajna jer prikazuje sveukupno stvaralastvo arhitekata, odnosno prikazuje kako projekte tako i realizacije objekata i enterijera.

Odredjena dela i arhitekti su nagradjeni, posebno se moze istaci delo arhitekte Blagote Pesica, koji je dobio priznanje na ovogodisnjem salonu arhitekture u Beogradu, dok je priznanje za najbolji enterijer dobila Grozdana Sisovic u timu sa arhitektom Goranom Vojvodicem. Velika cast i zadovoljstvo je da na ovoj izlozbi ucestvuju i dva dela koja su visoko nagradjena.

Profesor Biljana Janevska objavila je do sada 5 knjiga sa prevodima na francuski Srpsko-epske poeizije. Prevela je i stare Vukove poslovice koje su joj dale inspiraciju da sa sličnim radom nastavi otkrivajući značenje starih srpskih reči, pronalazeći ih u latinskom, engleskom i francuskom jeziku.

Janevska je rodjena u selu Paune kod Valjeva, uz oca učitelja. Pored objavljenih 5 knjiga koja su otisla u Frankfurtska podrucja, spremljeno je jos 9 knjiga koje cekaju stampanje a to su: Srpske narodne pjesme, Pesme starijih vremena, Predkosovski ciklus, Srpske narodne poslovice, Stare reci u novom ruhu, Gorski vjenac, Smrt Smail age Cengica,100 pesama Desanke Maksimovic i U pesmu te necujno okivam koja je zbirka Biljane Janevske.
Janevska daje odgovor na pitanje ko su bile Vile- njena pojava, funkcija i uopšte, ko je ta mlada žena i kom društvenom sloju pripada. Koja je to osoba koja se druži sa hajducima, junacima, momcima i oženjenim ljudima, od koje drhte i devojke i žene? Kroz celo epsoko i lirsko propovedanje ta tajanstvena devojka, ili iskusna žena, može biti neki put priterana uza zid i onda tek, vrlo nerado izvršava naredbe i to samo velikih junaka kao: “Kraljević Marko i vila Raviojla”, ona pomaže velike junake. Ona nema poroda i u suštini je nesrećna i zla. Svi su izgledi da se radi o slobodnoj ženi, od koje je strepeo svaki čovek, jer je ona ta koja je znala sve kućevne tajne, od cara do najsiromašnijeg sloja društva zaključak je profesora Biljane Janevske nakon istraživanja i dorog poznavanja srpske literature. Svak se čuva da je ne povredi i ako vidi da mu se ona meša u porodičan život.

Izdavacka kuca Plavi jahac i kompanija Miss Yu održace 9. aprila sa pocetkom u 12h u Knjižari Akademija (Knez Mihailova 35) performans povodom promocije knjige Ester Harding “Misterije Žene”.
Manekenke i lepotice Miss Yu kompanije ce od 12-13h boraviti u knjižari, pozirati fotoreporterima, citati knjigu, caskati sa citaocima i kupcima, najavio je IPS. Knjiga “Misterije Žene” ce se ovom prilikom prodaviti po specijalnoj promotivnoj ceni od 350 dinara.

INDEKSOVCI:

Prvi “Belgrejd vajb festival” [Belgrade vybe festival ] /Prvi muzički festival/ bice održan 29. maja na lokaciji Gornjeg grada na Kalemegdanu, najavljeno nedavno na konferenciji za novinare održanoj u Beogradu.
“Ovaj festival je prvi u nizu planiranih festivala sa ciljem da mladim ljudima u Beogradu, ali i iz cele Srbije, pružimo jedinstven muzicki dogadaj i da Beograd kao prestonica dobije znacajnu poziciju medu internacionalnim muzickim festivalima cime ce naš grad biti društveno i kulturno bogatiji”, rekla je portparol festivala Ivana Bajic.
Konacan spisak ucesnika još nije potvrden. Za sada je sigurno da ce svirati inostrane zvezde “Fejtles”, “Tiveri korporejšn”, “Ekspres tu” i “Gas gas”, a uz njih ce nastupati i mnogi domaci bendovi i di-džejevi sa kojima pregovaramo, kazala je ona. Festival ce poceti u 17 casova i trajati do pet sati ujutro narednog dana.

Blagoveštenjske svečanosti posvećene Ocu Justinu u organizaciji manastira Ćelije otvorene su sinoć u Domu kulture izložbom svetlopisa (fotografija) Oca Justina, rukopisa, časopisa koji je uređivao, predmeta kojima se služio, i odeždu u kojima je bogoslužio, a o delu Oca justina najpre je govorio episkop raškoprizrenski i kosovometohijski Artemije

Predstavljena su isabrana dela Oca Justina, kao i prvi ovogodišnji broj časopisa Pravoslavno delo koji je posvećen ličnosti i delu Justina Popovića. U saborniku posvećenom pravoslavnoj književnosti prvi put su objavljeni neki Avini tekstovi, odlomci iz dnevnika O Avi igumanije Glikerije i delovi knjige utisaka iz pera poznatih Justinovih učenika. Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije o Ocu Avi Justinu je rekao:

U četvrtak, 7. aprila, na Blagovesti u 9 sati počinje Sveta arhijerejska liturgija, a u 14 sati u porti manastira sledi Duhovno slovo o Avi Justinu. Takođe na Blagovesti od 18 sati u Domu kulture je Duhovna akademija na kojoj će besediti vladike Lavrentije i Atanasije, ministar vera dr Milan Radulović i akademici Vladeta Jerotić i Matija Bećković. U drugom delu programa učestvuju Dragoslav Pavle Aksentijević, Bora Dugić i dečiji folklorni ansambl KUD Abrašević.

Blagovest traje preko 2000 godina.Svaka reč izgovorena, svaka pesma otpevana, svaka reč pročitana iz dela Oca Justina jeste blaga vest rekao je Vladika Atanasije na Duhovnoj akademiji 07. aprila posvećenoj Ocu Justinu.

Anhimandrit manastira Ćelije i profesor bogoslovskog fakulteta u Beogradu Otac Justin Popović predstavljao je za mene zajedno sa Dostojevskim čvrsto uporište vere nade i ljubavi, rekao je akademik Vladeta Jerotić govoreći o svojim susretima sa Avom Justinom. Propovedi Oca Justina u toku nedelje pravoslavlja u Sabornoj Crkvi u Beogradu 1943. koje sam netremice slušao, a posle drugog svetskog rata primio sam Božiju milost posećujući nekoliko godina Oca Justina u manastiru Ćelije.
Govoreći o jednom svom sećanju na susret sa Ocem Justinom, akademik Matija Bećković je ispričao da je u jednom zborniku o logoru Jasenovac pročitao ispovest jednog od najvećih krvnika koji je pokušao da natera jednog starca da uzvikne Živeo Ante Pavelić, a kada je pod pretnjom da će ga ubiti starac rekao Samo ti sine radi svoj posao, krvnik ga je ubio, ali su mu se te reči urezale u sećanje i više nikada nije bio isti. Čuvši za tu priču Ava Justin je rekao da bi tog starca trebalo upisati mučenikosnv žitija svetih za koje je Otac jJustin napisao predgovor.
Program Duhovne akademije o Avi Justinu obogaćen je i nastupom Dragoslava Pavla Aksentijevića.

tinu obogaćen je i nastupom Dragoslava Pavla Aksentijevića.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…