U Rimu je sahranjen poglavar Rimokatoličke crkve papa Jovan Pavle Drugi. Sahrani koja se smatra najvećim religioznim događajem savremene istorije, prisustvovale su delegacije oko 200 zemalja na čelu sa svetskim političkim i verskim liderima, kao i oko 3 miliona vernika iz Italije i raznih delova sveta.

Delegacija Srbije i Crne Gore predvođena predsednikom Svetozarom Marovićem koja je prisustvovala sahrani pape Jovana Pavla Drugog zadržana je juče na aerodromu u Rimu zbog lažne dojave da je u avionu podmetnuta bomba.

Načelnik generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore general Dragan Paskaš izjavio je da, po projektovanom stanju, vojska trenutno ima 65.000 pripadnika, ali da je zbog nepopunjenosti jedinica faktički broj znatno manji. Paskaš je juče rekao da je do 2010. planirano da se broj pripadnika vojske svede na 40.000.

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković izjavio je da bi izmene Ustavne povelje, kojima je predvidjeno da neposredni izbori za parlament državne zajednice budu održani kada i republički izbori u svakoj državi članici, na dnevnom redu srpske skupštine mogle da se nadju u maju.

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić izjavio je sinoć da je vlada, povodom štrajka zaposlenih u Rafineriji nafte u Pančevu, “zauzela tvrd stav, u kojem neće biti popuštanja i dozvole da plate zaposlenih budu povećane za 30 odsto”. Gostujući na Radio-televiziji Srbije, Dinkić je naglasio da su zaposleni u pančevačkoj rafineriji, kao i prošle godine, stekli uslov za isplatu “13. plate”, koju je vlada odobrila, ali sindikat radnika NIS traži i povećanje zarada. Ministar je rekao da trenutno ni jedno preduzeće u Srbiji nema uslova za toliko povećanje plata.

Vlada Srbije saopštila je da je u razgovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Draganom Jočićem pukovnik Vujadin Popović doneo odluku da dobrovoljno ode u Haški tribunal. Popović će u Hag otputovati 14. aprila, u pratnji ministra Zorana Lončara, navedeno je u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima.

Haški tribunal otpečatio je optužnicu protiv rezervnog kapetana vojske bosanskih Srba Milorada Trbića zbog njegove uloge u zločinima u Srebrenici. Kapetan Trbić [47], bivši zamenik šefa bezbednosti zvorničke brigade, optužen je po jednoj tački za ubistvo u vezi sa masakrom bosanskih muslimana 1995. godine, saopštio je portparol Tribunala Džim Lendejl.

Predstavnici Srpske liste za Kosovo i Metohiju odlučili su, na sastanku u Kosovskoj Mitrovici, da udju u Radnu grupu za decentralizaciju vlasti na Kosovu i Metohiji. Jedan od predstavnika Srpske liste za Kosovo i Metohiju Randjel Nojkić izjavio je da će u Radnu grupu za decentralizaciju, pored njega, biti delegirani i Oliver Ivanović i Goran Bogdanović.
a će u Radnu grupu za decentralizaciju, pored njega, biti delegirani i Oliver Ivanović i Goran Bogdanović.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…