1348. – U Pragu je osnovan univerzitet, prvi u centralnoj Evropi.

1614. – Umro je španski slikar i vajar grčkog porekla El Greko, čije je originalno slikarstvo prožeto pravoslavnom tradicijom i italijanskom renesansom.

1770. – Rođen je engleski pisac Vilijam Vordsvort, čija je poezija označila prelaz iz klasicizma u romantizam.

1772. – Rođen je francuski ekonomista Šarl Furije, socijalista-utopista koji je smatrao da je kapitalizam “asocijalan”, jer su u njemu pojedinci u stalnom ratu jedni s drugima.

1915. – Rođena je američka pevačica Elinora Fejgn, poznata kao Bili Holidej, nazvana “kraljicom džeza i bluza”.

1929. – Radio Beograd je prvi put prenosio sportsku utakmicu u Jugoslaviji. Reporter Rade Stoilović prenosio je drugo poluvreme susreta beogradskih fudbalskih ekipa BSK i Jugoslavije.

1939. – Rođen je američki filmski režiser, scenarista i producent Frensis Ford Kopola, jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca u SAD u drugoj polovini 20. veka, dobitnik pet Oskara i dve “Zlatne palme” festivala u Kanu.

1939. – Fašistička Italija počela je invaziju Albanije.

1943. – Umro je srpski pisac i diplomata Jovan Dučić, član Srpske kraljevske akademije, čija je lirika izuzetne versifikacije, jezika i plastičnosti slika, udarila pečat srpskoj poeziji u prvoj polovini 20. veka. etiketu “velikosrpskog nacionaliste”.

1945. – Američki avioni potopili su u Drugom svetskom ratu najveći japanski ratni brod “Jamato”.

1947. – Umro je američki automobilski magnat Henri Ford, koji je najviše doprineo naglom razvoju automobilizma. Prve “benzinske kočije” konstruisao je 1896, a od 1899. proizvodio je automobile. Prvi je uveo serijsku proizvodnju, a 1908. stvorio je “model T”, prvi “narodni automobil”.

1953. – Švedski diplomata Dag Hamaršeld izabran je za generalnog sekretara UN.

1955. – Umrla je američka filmska glumica Teda Bara, prvi “vamp” u istoriji kinematografije, tip fatalne žene koja izaziva masovne erotske fantazije.

1963. – Donet je ustav kojim je naziv Federativna Narodna Republika Jugoslavija promenjen u Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, a Josip Broz proglašen doživotnim šefom države. Njegovi tvorci su isticali da je to prvi dokument novog tipa u istoriji ustavnosti, jer sadrži elemente “jedne prave povelje novog društva”, ali je posle samo 11 godina donet novi ustav, čiji su konfederalni elementi doprineli krvavom razbijanju Jugoslavije 1991.

1966. – Iz Sredozemnog mora kod španske obale izvadjena je američka hidrogenska bomba, ispala iz aviona zbog tehničke greške.

1980. – SAD su prekinule diplomatske odnose sa Iranom.

1990. – Feribot “Skandinavska zvezda” zahvaćen je plamenom tokom krstarenja u Severnom moru izmedju Norveške i Danske i u nesreći je poginulo 158 ljudi.

1992. – Skupština u Banja Luci je na osnovu plebiscita srpskog naroda u Bosni i Hercegovini u novembru 1991. proglasila nezavisnost Republike Srpske, a Biljana Plavšić i Nikola Koljević saopštili su da su podneli ostavke u Predsedništvu BiH.

1992. – SAD su priznale bivše jugoslovenske republike Sloveniju, Hrvatsku i BiH.

1992. – Vojska Hrvatske počinila je ratni zločin u srpskim selima kod Kupresa – samo u Malovanu zaklano je 28 civila.

1994. – Tokom krvavih orgija vojske, policije i bandi, u glavnom gradu Ruande Kigaliju ubijen je premijer Agate Uvilingijimana.

1997. – Vladini vojnici u Lumumbašiju, drugom najvećem gradu u Zairu, položili su oružje i priključili se pobunjenicima, koji su nezadrživo napredovali prema glavnom gradu Kinšasi.

1999. – Atinski list “Atinaiki” objavio je da je NATO tokom prve dve sedmice agresije na Jugoslaviju izgubio 32 borbena aviona i da se 88 vojnika vode kao nestali – 44 Amerikanca, 11 Nemaca, osam Francuza, sedam Britanaca i 18 vojnika ostalih NATO zemalja.

1999. – U prvoj međunarodnoj utakmici od početka agresije NATO na Jugoslaviju, na stadionu “Partizana” pred 15.000 gledalaca fudbaleri atinskog AEK i beogradskog “Partizana” igrali su 1:1. Oko 300 navijača grčkog kluba donelo je humanitarnu pomoć u vrednosti milion maraka.

2004. – U sukobima iračkih pobunjenika i okupacionih snaga u iračkim gradovima Faludži, Kirkuku i Ramadiju poginulo je više od 80 ljudi.

Danas je svetski dan zdravlja. Tog dana 1948. počela je da radi Svetska zdravstvena oranizacija.
r />
Danas je svetski dan zdravlja. Tog dana 1948. počela je da radi Svetska zdravstvena oranizacija.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…