NAJAVE: – U petak 01 aprila u Muzičkoj školi u Valjevu odrđan solistički koncert violončeliste Aleksandra Buzlova, pobednika 35 . medjunarodnog takmicenja muzičke omladine Srbije.

– Završen je drugi sabor folklornih ansambala Srbije pod nazivom Srpski opanak.

– Veče je organizovala Društvo arhitekata Valjevo u okviru manifestacije Dani arhitekture 2005.

Svoj pohod na nagrade Aleksandar Buzlov otpočeo je sa 13 god. osvojivši Gran Pri u Monte Karlu, a nakon toga dobitnik je još mnogobrojnih nagrada.
Aleksandar Buzlov je rodjen 1983 g.u Moskvi. Časove violončela je počeo da pohadjau šestoj godini, a zatim niđu i višu muzičku školu pri Moskovskom konzervatorijumu.Tokom studija pohadjao je majstorske kurseve Rostropovica, Šahovskaje, Šafrana.Trenutno je student u klasi violončelistkinje Natalije Gutman.
Svojim koncertom očarao je Valjevsku publiku i nagradjen je velikim aplauzom.

Ovaj sabor je održan u organizaciji društva za očuvanje Srpskog folklora Gradac i ima za cilj očuvanje, širenje i popularisanje narodne umetnosti koju neguju brojni ansambli narodnih igara.
Drugi sabor folklornih ansambala Srbije okupio je oko 80 kulturno umetničkih društava koje neguju narodne igare i na taj način objedinjavaju Srpski duhovni prostor.

Medjusobno druzenje ucesnika sabora vodi širenju prijateljstva i ljubavi medju mladima unoseći sto je moguće više vedrine i radosti u njihove zivote.
Znacajan povod organizovanja sabora je okupljanje mladih igrača narodnih igara, pevača, svirača, odraslih stvaralaca (koreografa), etnologa, muzikologa kao i ostalih ljubitelja narodnog stvaralaštva koji povezani zajedničkom ljubavlju prema narodnoj pesmi i muzici, u medjusobnoj razmeni iskustava treba da doprinesu boljem shvatanju da scenski postavljena narodna igra mora da objedinjuje u sebi esencijalne vrednosti Srpske tradicionalne kulture i one kreativne inovacije koje su u saglasnosti sa suštinom narodne igre, pesme i muzike.
Samo na taj način mi se odužujemo trajnom nasledju naroda, koje zahteva , ne samo brigu i pažnju, vec i smišljenu kulturnu politiku, u kojoj kritičko sagledavanje treba da bude merilo stvaralačkog, preuzimanja i ugradjivanja u savremene tokove i tekovine kulture kako bi kič i šund bili trajno proterani iz umetnosti naših prostora.

Više od 80 folklornih ansambala sa oko 5.000 učesnika okupilo se u 01, 02 i 3 aprila u Valjevu na drugom “Zlatnom opanku”, koji je održan pod medijskim pokroviteljstvom “Novosti”. Najboljem ansamblu dodeljen je veliki opanak -šiljkan, izliven u bronzi, dar “Novosti”.
Na Saboru folklornih ansambala, koji organizuje Društvo za očuvanje srpskog folklora “Gradac” iz Valjeva, učestvovala su folklorna društva iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Rumunije, Nemačke. A svakodnevni defile sa konjanicima, fijakerima i čezama konjaničkog kluba Valjevo, oklopnici društva Svibor sa uličnim borbama i trideste folklornih društava sa 1500 igrača i svirača ulicama Karadjordjevom do okruznog suda i spomenika Zivojina Misica bili su neverovatan i nezaboravan prizor oko 15 časova sva tri dana sabora.

U okviru manifestacije pod nazivom Vreme arhitekture 2005,sinoc je u multifunkcionalnom prostoru Bukva ,
otvorena zanimljiva izlozba.
Na izlozbi su predstavljena dva projekta:
Prvi projekat je spomenik modernoj Srbiji koji je dobio prvu nagradu na konkursu,a drugi je projekat za kavez u holu Valjevske gimnazije.

IZJAVA

Sama izlozba je sinonim za reakciju u Valjevskom,arhitektonskom gradskom prostoru.

Civilizacije koje su učestvovale u formiranju kulturnog područja u kome je Indija najdominantnija prostirale su se na području današnje južne Azije, a neka kulturološka i arhitektonska znamenja potiču još iz trećeg milenijuma pre nove ere, objasnila je Ivana Pražić govoreći o Skulpturalnoj arhitekturi Indije. Neoprezni i površni istraživač kulture, arhitekture i istorije može se naći u poziciji da sklono svom senzibilitetu klasifikuje područje vizuelnih umetnosti ovog podneblja čime se može izgubiti smisao kako u konceptualnom, tako i u proizvodnom smislu.
Ivana Pražić je diplomirala na filozofskom fakultetu 1998. godine u Beogradu. Potom je nastavila studije u Solunu, a završila je i postdiplomske studije u Indiji gde je posle dve godine magistrirala. Sada radi na arhitektonskom fakultetu u Beogradu.
Veče je organizovala Društvo arhitekata Valjevo u okviru manifestacije Dani arhitekture 2005.

br />

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…